neděle 9. června 2013

Jahodový nepečený sernik

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Včera byl sernik pečený a dnes tedy slíbený nepečený z druhé půlky tvarohu z Otinovsi. Tento sernik má oproti včerejšímu nadýchanou pěnovou konzistenci díky tomu, že se tvaroh šlehá společně se smetanou na šlehání. Dala jsem do něj jen 80 g cukru, tak nebyl přeslazený a chuť tvarohu a jahod byla výraznější. Někomu by mohl připadat málo sladký, tak směs po vyšlehání rozhodně vyzkoušejte a případně doslaďte. Je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu, nepečený je i jeho podklad z máslových sušenek.

Update 23. 6.
Doporučuji použít tvaroh v kostičkách, pokud budete mít ten ve vaničkách, který je řidší, přidejte ještě 2 plátky želatiny, aby dort lépe ztuhl.

Podklad dortu
170 g sušenek (použila jsem máslové)
70 g másla

Dno dortové formy o ∅ 20 cm vyložíme pečicím papírem. Sušenky rozemeleme nebo rozdrtíme válečkem na malé kousky. Máslo rozpustíme a promícháme se sušenkami. Směs nasypeme do dortové formy a sušenky dobře přimáčkneme k jejímu dnu, nejlépe plochým dnem sklenice. Necháme ztuhnout v chladničce.

Tvarohovo-jahodová náplň
500 g tvarohu
400 g smetany ke šlehání
8 plátků želatiny
300 g jahod
80 až 120 g moučkového cukru
semínka z půlky vanilkového lusku

Želatinu dáme do misky, zalijeme ji vodou a necháme ji nabobtnat. Jahody zbavíme stopek, omyjeme je, 4 jahody si odložíme stranou a zbytek rozmixujeme na pyré. Pyré propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili peciček. Dvě lžíce pyré odebereme do kastrolku, ohřejeme ho a rozpustíme v něm vymačkanou nabobtnalou želatinu, přimícháme zbývající pyré.

Vychlazený tvaroh s cukrem šleháme 5 minut do pěny, přidáme smetanu a vanilku, dokud nezačne směs tuhnout, ale nesmí se přešlehat. Ke konci šlehání přidáme k tvarohu jahodové pyré s želatinou. Čtyři jahody rozkrájíme na plátky. Na vychlazený podklad dortu nalijeme ⅓ tvarohového krému, rozložíme na něj polovinu jahod, ty přikryjeme ⅔ tvarohového krému, na něj naskládáme zbývající jahody a ty přikryjeme poslední částí krému. Povrch dortu dobře uhladíme a dáme jej na 3 hodiny vychladit do ledničky.

Na ozdobu
100 g jahod
33 g světlého oplatku ve světlé polevě (např. Delissa bílá nebo vanilková)

Oplatek nastrouháme na jemno. Před podáváním vyjmeme dort z formy, jeho boky ozdobíme nastrouhaným oplatkem. Nahoru poklademe omyté a rozkrájené jahody.



22 komentářů:

Madla řekl(a)...

Mňam, tohle je přesně typ dezertu, po kterém bych se mohla utlouct. určitě velmi brzy vyzkouším (jen co sníme můj dnešní pokus - kokosovou variantu Princeznina dortu s bíločokoládovým tvarohovým krémem, čerstvými jahodami a bílou pařížskou šlehačkou.
Ale tenhle bych si dala raději!

B* řekl(a)...

No ten vypadá nádherně! Počkám si až budou naše čertstvé jahody a vrhnu se na něj :)

Maryna řekl(a)...

Princeznin dort? To vůbec neznám. Tak pošli kousek tvého a já Ti pošlu mého :-)

Maryna řekl(a)...

Já už mám jahodovou sezonu tři týdny a náramně si to užívám, kupodivu i ty Řecké jsem totiž dobré.

Kamča Hrbáčová řekl(a)...

kde se vzal název serník?:) vypadá ale krásně!

M.A.R.K.I řekl(a)...

Marynko, ty mi dáváš ... hned co začnou zrát ve velkém, jdu na to ... zatím mi je ozobávají kluci .... první jahůdky chutnají nejlíp .... přeju ti krásný začátek nového týdne ... pa, pa Marki

Maryna řekl(a)...

Sernik se používá v Polsku, je to od slova ser = sýr, což je i tvaroh. Ten se v Polsku jmenuje buď ser biały nebo twaróg. Takže stejný název pro tento typ buchty mají i v Anglii, Německu... Mě se nějak nelíbí název tvarožník, který se používá u nás.

Maryna řekl(a)...

Přímo ze záhonku jsou vždycky nejlepší :-)

sf řekl(a)...

aaaaaaach, to vypadá úžasně, škoda že je to všechno s mléka... Já většinou všechno nahradím podobnými věcmi ze sóji, kokosu apod.,ale tady je toho mléčného tolik, že kdybych to všechno nahradila, zřejmě by to ani nedrželo pohromadě :-(

Ale máš to Maruško kráááááásné, i celý tvůj blog je perfektní. Moc tě zdravím
soňa z Irska

sf řekl(a)...

promiň mi tu hrubku, nějak mám dnes zatemněno - oprava: z mléka (of course) :-))))

Maryna řekl(a)...

Ahoj Soňo, vůbec nemám zkušenosti s náhražkami pro alergiky na laktózu, tak ani nemůžu poradit jestli a jak by to šlo nahradit :-( Děkuji za pochvalu a mějte se.

syroovka řekl(a)...

Úžasný!!! Brzy zkusím:).

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Marynko, uzasne stranky, uzasne recepty. Par jsem jich uz vyzkousela a nikdy nezklamaly:) prosim ale o radu
u tohoto serniku. Ma byt jahodove pyre pred vmichanim do tvarohove smesi vychladle? Ja jsem ho mela vlazne a zrejme kvuli tomu cela smes zridla:( soupla jsem ho do lednicky, pri nejhorsim ho zamrazim:) dekuji. Silvie

Maryna řekl(a)...

To je těžko poradit, kde vznikla chyba. Ten dort není ztuhlý ani po 3 hodinách v ledničce? Mohlo se stát, že želatina prošla varem a to je problém. Do tvarohu se to pyré musí zamíchat velmi vlažné, toho se ale docílí tím, že se želatina rozpustí jen v malém množství pyré a potom se do ní zamíchá ten zbytek pyré a tím se i dostatečně celá směs ochladí. Mohl být také problém v tvarohu, některé (zvláště ty ve vaničce) jsou moc řídké a to je potom potřeba přidat více želatiny, ale díky ní už nebude náplň tak nadýchaná a pěnová.

Anonymní řekl(a)...

Tak nakonec ztuhnul a je uzasny! Moc dekuji. Asi jsem se strachovala predcasne:) pekny vecer. Silvie

Maryna řekl(a)...

To jsem ráda, že se povedl :-)

Silvie Trejtnarova řekl(a)...

Tak vcera jsem pripravila ostruzinovou variantu a nadhera - jen se zaprasilo. Jeste jednou moc diky. Silvie

Maryna řekl(a)...

Mám radost! :-)

Anonymní řekl(a)...

Je to z polštiny.Tvaroh je serek.

Anonymní řekl(a)...

Serník se nedělá se želatinou!!!! Je Marynko pořádně sv Polsku zjistit recept.To co děláš je obyčejná jahodová kostka za komunistů!

Maryna řekl(a)...

Sernik může být cokoli z tvarohu (ser biały). Nepečený musí být vždy s želatinou. Nemusíte mě opravovat.

Maryna řekl(a)...

Díky anonyme, ale doporučuji číst předchozí komentáře, už je to tam totiž vysvětleno.