Suroviny na 10 mini Pavlov
4 velké bílky (cca 150 g – pokud použijete mražené)
200 g moučkového cukru
2 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce vinného bílého octa
semínka z půlky vanilkového lusku
špetka soli
Moučkový cukr prosejeme. Vanilkový lusk rozkrojíme na dvě poloviny, jednu si schováme do skleničky, aby nevysychal, druhou rozřízneme podélně a hranou nože z ní vytáhneme semínka, viz video.
Na pečicím papíře narýsujeme 10 koleček o průměru 7 cm ve větších rozestupech, bílková hmota se při pečení trochu rozteče, a položíme jej kresbou dolů na plech. Troubu předehřejeme na 150°C.
K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících moučkový cukru (vždy se musí dobře zašlehat), následně vanilku, škrobovou moučku a nakonec ocet.
Připravené těsto navršíme na kolečka na pečicím papíře. Na okrajích by mělo být těsto vyšší než uprostřed, ve vytvořeném dolíčku potom lépe drží šlehačka a ovoce.
Plech vložíme do trouby a teplotu okamžitě snížíme ze 150°C na 120°C a pečeme cca 45 minut na spodní příčce trouby. Pavlova by měla být na povrchu křupavá a uprostřed vláčná. Po upečení troubu vypneme, zavřeme a Pavlovu v ní necháme úplně vychladnout.
Teplota pro pečení je jen orientační, každá trouba peče jinak, takže je potřeba zkoušet, aby Pavlova zůstala po upečení bílá a na povrchu křupavá. V jedné troubě jsem Pavlovu pekla na 150°C a nezhnědla, v jiné ji musím péct jen při 120°C.
Na ozdobu
500 ml smetany ke šlehání
200 g borůvek a malin (případně jahody, broskve, kiwi, granátové jablko)
Ušleháme šlehačku, kdo chce, může do ní přidat trochu moučkového cukru, ale Pavlova je sama o sobě dost sladká. Na vychladlý korpus natřeme vyšší vrstvu šlehačky a poklademe ovoce. Okamžitě podáváme, aby bílkový korpus vlhkem ze šlehačky příliš nezměkl.
Prosim vas,ako dlho to trva kym to v tej trube vychladne?dakujem
Dobry den, muzu se prosim zeptat v cem a jak uchovavate bilky v mrazaku? A po vyndani je nechate rozmrznout, a pak je zpracujete? A jak dlouho v mrazaku muzou byt?
Moc dekuji za odpoved.
Bílky mám v plastové uzavíratelné krabičce, postupně do ní přidávám vždy další. Zmrzlé by nešly vyšlehat, je potřeba je nechat povolit.
Dnes jsem pekla, povedly se náramně, díky moc za recept! Před chvílí jsme je ochutnali – se smetanou, malinami, ostružinami a přelivem. Hříšně dobré! A to jich tam sedm ještě čeká… ale dlouho nebude :))
Prosím máte někdo zkušenost jestli se to dá upéct několik dní dopředu?
Můžete upéct i pár dnů předem, ale uchovat v suchu v uzavřené nádobě.
Prosím o radu. Jak moc je důleřité nechat chladnout pavlovu v troubě? Má to velký vliv na kvalitu? Mám bílků hodně a jestli budu po každém plechu čekat 1-2 hodiny tak to budu péct asi 3 dny. Nedá se to vyřešit nějak jinak?
Pozvolné chladnutí v troubě je proto, aby Vám Pavlova nepopraskala.
taky dělám,cukr jemný krystal a nedávám škrob a jsou výborné
Monika 🙂
Děkuji za recept. Povedly a móc chutnaly. Byla jsem překvapená, jak je to jednoduché a rychlé.
To mám radost 🙂
Z nějakého důvodu mi korpusy nejdřív trochu vyběhly, ale potom spadly. Netušíte proč? Troubu jsem neotevírala. Díky.
Těžko říct, málo nebo naopak moc vyšlehané bílky, předčasně vytažená z trouby… ?
Právě, že spadly už v té troubě. Nemohla být teplota moc vysoká?
Lépe je sušit při nižší teplotě, ale příčin, proč nenaběhly může být víc. Bílkové pečivo je nevypočitatelné.
nadherne su!
díky!
Vypadají nádherně 🙂 Že bych se pokusila konečně překonat smůlu s bílky a zkusila to? Cokoli, co se podobá pusinkám, miluju…
Vyzkoušej, když se něco nepovede, tak to necháš sušit v troubě trochu víc a může z toho být Eton mess 🙂
Tak a dost už tenhle dezert musím konečně zkusit a v tomhle mini podání do toho jdu :))) o víkendu je upeču 🙂 Moc krásné fotky:)))
Tak se potom pochlub, jak chutnalo.
Nádhera, krásné fotky, krásná práce jako vždy…škoda jen, že se nedá přes pc ochutnat, ale technika jde stále kupředu, tak uvidíme .-))))) Ráda k Vám chodím se inspirovat…Jana
Děkuji!
Jé, krásné mini Pavlovy. Já taky radši dělám Pavlovy v jednoprocovém provedení, přeci jen se lépe srvírují a lípe to vypadá (a není všechno zadrobené při krájení).
Já Pavlovy obvykle podávám s nějakou ovocnou omáčkou, viz: http://madlinakuchyne.blog.cz/1103/srdickove-mini-pavlovy-s-malinovym-coulis
http://madlinakuchyne.blog.cz/1201/kakaove-mini-pavlovy-s-boruvkovou-omackou-se-sirupem-z-dobromysli
Madlo Tvoje mini Pavlovy vypadají krásně, kakaové jsem ještě nedělala, v mražáku jsou ještě nějaké bílky, tak asi brzo vyzkouším.
Už jsem párkrát tenhle recept viděla, ale zatím nezkusila. Ve formě mini mě to ale zaujalo a vyzkouším. Jen malý dotaz: troubu pouštíš na horkovzduch nebo pečení zespoda?
Určitě vyzkoušej, protože Pavlova je fakt skvělá – ať velká nebo tyto malé. Pro pečení pouštím spodní i vrchní ohřev bez ventilátoru.
Mohla bych misto 200 g mouč.cukru použít 200 g cukru krupice?