čtvrtek 15. února 2018

Maková bábovka




Jarní prázdniny - hory s kamarády - a po dlouhé době příležitost i něco připravit a vyfotit na blog. Třená máslová bábovka s mákem, ořechy, čokoládou, pomerančovou kůrou a rozinkami je krásně voňavá a hutná a hodně velká, tak té celé naší partě stačila nejen na snídani před nástupem na svah a do běžkařské tratě :-)

Suroviny
240 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
60 g celého modrého máku
100 g čokoládových vloček nebo 70% čokolády nasekané na menší kousky
100 g vlašských ořechů pomletých nebo posekaných na hrubo
30 g rozinek naložených v rumu
20 g kandované pomerančové kůry
1 lžíce hladké mouky
250 g másla
300 g krupicového cukru
6 vajíček

Velkou formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Ořechy spolu s čokoládou, rozinkami a kandovanou pomerančovou kůrou promícháme s jednou lžící mouky. Hladkou mouku prosejeme s práškem do pečiva a promícháme s mákem.

Máslo spolu s cukrem utřeme do pěny (cca 10 minut), po té do másla vetřeme vejce, jedno po druhém, dokud se to předchozí nespojí s máslem, musí vzniknout hladký krém. Do něj následně zamícháme mouku a všechny ostatní suché suroviny.

Těsto nalijeme do formy, na povrchu uhladíme a pečeme cca 70 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě, poté opatrně bábovku vyklopíme na rošt a necháme vychladnout.

Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Pivovar Cestář, Ostružná


Juan 13°, pivovar Cestář
Místo dětského koutku nepotištěné podtácky a fixy...





2 komentáře:

  1. Hned vyzkouším, sbíhají se mi sliny. JM

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní31.03.18 6:36

    Naprosto dokonaly recept. Je vynikajici. Lepsi babovku jsem nejedla. Je tak velka, ze nam vydrzi "az" do druheho dne:) prvni verze se snedla jeste tepla.
    Dekujeme za recept.
    Katka

    OdpovědětVymazat