úterý 12. prosince 2017

Skořicové vločky





Každoročně zkoušíme doma nějaké nové cukroví, obvykle se nezařadí mezi naše stálice, a tak je to vždy taková jeho labutí píseň. Tyto vločky by mohly konečně dopadnout lépe, jsou totiž voňavé, křehoučké a skořice v nich pěkně zahřeje.

Ani netuším, jak chutnaly na sobotním uzení, kam jsem je na zkoušku napekla. Ono to množství vín, první pokus s vlastnoručně vyráběnými klobáskami a taliány, skvělý kančí kotlíkový guláš od Lásla a uzené od Širase, všechno sladké převálcovaly :-)

Suroviny na cca 50 ks
250 g hladké mouky
125 g moučkového cukru
50 g mletých blanšírovaných mandlí
10 g vanilkového cukru
2 lžičky mleté skořice
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
100 g vychlazeného másla
60 g kandované pomerančové kůry nasekané na velmi jemno
1 vejce

Suché suroviny smícháme, přidáme k nim máslo nakrájené na kostky, pomerančovou kůru a vejce. Vypracujeme hutné těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a necháme odležet alespoň dvě hodiny v ledničce (klidně i do dalšího dne).

Odležené těsto rozválíme na plát silný 5 mm, vykrájíme z něj vločky nebo hvězdičky, ty klademe na plech vyložený pečicím papírem v nevelkých rozestupech od sebe.

Pečeme 10 až 12 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Po upečení necháme vychladnout na roštu.


Cukrová poleva
150 g moučkového cukru
2 lžíce sladké smetany
1 lžíce pomerančové šťávy
kandovaná pomerančová kůra

Cukr přesejeme a utřeme jej se smetanou a pomerančovou šťávou. Musí vzniknout hladká a jednolitá poleva, která se lehce táhne a jen velmi pomalu stéká z vařečky. Pokud je poleva moc řídká přidáme cukr, pokud moc hutná smetanu.

Kandovanou kůru nakrájíme na malé kostičky.

Každou vločku potřeme polevou a hned ji ozdobíme pomerančovou kůrou. Necháme na roštu zaschnout. V dobře uzavřené dóze vydrží cca 14 dnů.














Žádné komentáře:

Okomentovat