středa 1. listopadu 2017

Quiche s hřiby a ajvarem



Variací quichů (slaných koláčů) je nepřeberné množství. Tato s ajvarem a hřiby u nás v pekařství teď na podzim slavila velký úspěch, a protože hřiby ještě rostou, tak si ji můžete upéct taky. 

Těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
velká špetka soli
1 kostka ledu


Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Těsto rozválíme a vyložíme do formy o ∅ 24 cm, nejlépe s odnímatelným dnem, protože těsto je opravdu velmi křehké.


Náplň
400 g sýru Gouda
3 polévkové lžíce ajvaru
4 čerstvé hřiby
100 g crème fraîche nebo kysané smetany (16%)
100 g smetany ke šlehání (33%)
3 vejce
sůl a bílý pepř


Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Na připravené těsto ve formě rozetřeme ajvar. Na něj stejnoměrně rozprostřeme nastrouhaný sýr. Na něj nakrájíme na tenké plátky hřiby.

V míse metličkou krátce vyšleháme kysanou smetanu se sladkou smetanou a vejci. Směs osolíme a opepříme podle chuti a nalijeme ji na připravený quiche.

Pečeme 35 minut v troubě vyhřáté na 175°C s ventilátorem. Quiche můžeme podávat ihned po vytažení z trouby nebo vychladlý.






3 komentáře:

  1. Dobré odpoledne, Marynko. Děkuji za recept. Určitě vyzkouším. Nemáte zkušenost s bezlepkovou variantou? Jen nahradím bezlepkovou moukou ve stejném poměru nebo je potřeba něco přidat, aby se těsto nedrobilo? Děkuji moc Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám vůbec zkušenosti s bezlepkovou variantou, nikdy jsem to nezkoušela.

      Vymazat
    2. Nevadí, vyzkouším a dám vědět :) Děkuji

      Vymazat