neděle 11. června 2017

Makový štrúdl



Štrúdl z listového těsta s makovou šťavnatou náplní, které docílíte přidáním nastrouhaných jablek a kysané smetany k máku. Pokud jej chcete mít fakt skvělý, tak si připravte sami i máslové listové těsto podle tohoto návodu. Jeho příprava je sice zdlouhavá, ale časově není moc náročná a rozdíl je opravdu poznat.

Suroviny na dva štrúdly
500 g listového těsta
600 g modrého máku
400 g kysané smetany
300 g moučkového cukru
2 lžíce bramborového škrobu
4 vejce
4 kyselejší jablka
na potření – vejce rozšlehané s dvěma lžícemi mléka
krupicový cukr na posypání

Mák pomeleme na mlýnku, jablka oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Jablka smícháme s mákem, moučkovým cukrem, bramborovým škrobem, kysanou smetanou a vejci.

Polovinu listového těsta rozválíme na obdélník cca 40 x 30 cm. Přeneseme jej na plech vyložený pečicím papírem. Rozetřeme na něj polovinu makové náplně tak, aby byla po celé délce a zabírala prostřední ⅓ jeho šířky. Přes makovou náplň přehneme horní i spodní ⅓ těsta, konce štrúdlu k sobě přitlačíme, aby náplň během pečení nevytekla. Vrchní část štrúdlu nařízneme žiletku, potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme krupicovým cukrem. Stejně postupujeme s druhou polovinou těsta.

Pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 190°C, můžete mít puštěný i ventilátor.





17 komentářů:

  1. Vypadá báječně, mňam, hned bych si dala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zkoušela jsem, péct povedl se náramně, pokud by někdo měl nějaký podobně dobrý recept, tak mi ho pošlete na: iva@bubblemint.eu

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní16.06.17 0:13

    Uáá, ten je. Náplň!!! Kombinace se zakysanou smetanou je pro mě nová, děkuju za recept, to musím vyzkoušet.
    Kdysi jsme se stavovali pro makový závin u Brna u Devíti křížů. Pak se zhoršila kvalita máku, potom zanikla pekárna. Škoda.

    OdpovědětVymazat
  4. vypadá krásně, zkoušela jsem listové podle vás a je dobré, jen uberu soli. A ještě jsem chtěla podotknout, že právě mají na amazon.de v použitých knihách desserts by pierre herme, kterou zřejmě ještě nemáte, za rozumnou cenu. krásný den. Dana

    OdpovědětVymazat
  5. Marynko, recept je super, jako všechny od Vás. Dnes jsem pekla podruhé, do makove náplně jsem zamichala vypeckovane třešně a je fantastický. Díky Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S třešněmi nebo meriňkami je skvělý!

      Vymazat
  6. díky za báječný a jednoduchý recept :)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý recept!

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den,to těsto je tak složitě popsané,že mě to neláká zkusit.Ale naplno skvělá Děkuji.Kamila

    OdpovědětVymazat
  9. Náplň vytéká,žiletka rozjela těsto
    Opět recept nepečené.
    Jana Moravcova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i podle fotek je poznat, že ten recept nefunguje a je chyba v něm.

      Vymazat
  10. Dobrý den, asi to je hloupý dotaz, ale než něco pokazím - můžu štrůdl normálně klasicky stočit, nebo je ta náplň specifická, že je lepší ho nechat tak, jak je na fotce? Děkuji, Lucie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lepší je těsto jen přeložit

      Vymazat
  11. Dobrý den, vyzkoušela jsem a je fantastický! Ta náplň je perfektní, žádná dusivka, pro milovníky máku je to klenot mezi recepty! :-) Ilona

    OdpovědětVymazat