pondělí 19. prosince 2016

Vánočka




Trochu to tu zanedbávám, přiznávám, nestíhám :-) Tuhle vánočku jsem ovšem zvládla i vyfotit! Takže konečně zase nějaký recept a dokonce ho stíhám i do Vánoc. Vánočku jsem trénovala předem, musela jsem totiž vzít něco sladkého na uzení ke kamarádům...

Suroviny
500 g polohrubé mouky
12 g instantního droždí
50 g krupicového cukru
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
3 žloutky
150 ml plnotučného mléka
100 ml smetany ke šlehání
1 lžíce tuzemského rumu
60 g medu
125 g změklého másla
30 g rozinek naložených v rumu
20 g blanšírovaných mandlí
20 g kandované pomerančové kůry
1 vejce na potření
15 g vlašských ořechů na posypání

Mouku prosejeme a promícháme s droždím, cukrem, solí a citronovou kůrou. Přidáme žloutky, mléko, smetanu, rum a med a hněteme, dokud se nepropojí. Máslo nakrájíme na malé kostičky a postupně je zapracováváme do těsta jednu po druhé, vznikne lesklé, lehce lepivé a elastické těsto. Na závěr do něj zapracujeme rozinky, pomerančovou kůru nakrájenou na menší kousky a mandle posekané na drobno.

Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout asi 2 hodiny na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejně velkých dílů. Z nich vyválíme rukou válečky dlouhé asi 40 cm. Základnu vánočky spleteme ze čtyř válečků, střední část ze tří a horní ze dvou.


Vánočku položíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme opět 2 hodiny kynout. Před pečením ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Před kynutím na plechu ji můžeme ještě zpevnit zapíchnutím několika špejlí po její délce. Špejle z vánočky vytáhneme až po upečení.

Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C s ventilátorem, poté snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 40 až 50 minut.









8 komentářů:

  1. Jedna rozinka u půl mandle na decimetr čtvereční? Takovou u teda nás nee ;) Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nutí Vám ji někdo? Moc nechápu potřebu takto komentovat práci někoho jiného, zvlášť když ji dělá pro jiné zcela zdarma.

      Vymazat
    2. Tak to je jasné, proč se šetřilo ... Pěkné Vánoce :)

      Vymazat
  2. Super děkuji určitě vyzkouším ���� a z paní si nic nedělejte ať si udělá vánočku jen z rozinek a mandlí a jde se s ní vyfotit ������Naďa

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní20.12.16 9:08

    Paní taky nechápu. Já dělám vánočku úplně bez mandlí a rozinek. Prostě to tak máme rádi. A není to důvod k tomu, abych byla na kohokoliv hnusná. Naopak Vaši vánočku ráda vyzkouším a upravím si recept podle sebe..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja taky pecu bez mandlí a rozinek, i kdyz mi vic chutna s nimi, ale deti by nejedly nebo oboji vydloubavaly.

      Vymazat
  4. Také ráda vyzkouším. Něčí práci hanit je velmi jednoduché, ráda bych viděla a ochutnala její výtvory... Jsem ráda za Vaše stránky. Hezké svátky

    OdpovědětVymazat
  5. Vánočka je moc dobrá; úplně dokonalá by byla, kdybych ji nezapomněla osolit :-D Asi budu podle tvého receptu péct pokaždé.

    OdpovědětVymazat