Přemýšlíte co dobrého upéct na Silvestra? Tento dort je určitě dostatečně slavnostní, korpus čokoláovo-ořechowé brownies, ořechovo-tvarohový krém a ozdobený zasněženými brusinkami. V pekárně byl výhrou pro vítěze už dvanáctého kola turnaje, a protože byl advent, tak jsme zvolili téma bramborový salát. O ten nejlepší nás soutěžilo šest a bylo to zatraceně vyrovnané, téměř dokonce nebylo jasné, kdo vyhraje. Tentokrát se usmálo štěstí na mě s vídeňským salátem podle Plachutty. Tak jsem si nadělovala tento dort sama sobě 🙂 Ovšem naše turnaje jsou rize společenská záležitost, vítěz se o dort musí ihned podělit se všemi účastníky, sekt raději nedostane ani do rukou a při vyhlášení jej Petr hned otevře, a tak si vítěz odnáší jen dobrý pocit.
Brownies korpus
175 g hořké čokolády (nejlépe 80%)
250 g másla
130 g vlašských ořechů
150 g hladké mouky
4 vejce
180 g třtinového cukru
25 g vanilkového cukru
špetka soli
trošku másla a kakaa na vymazání
Dna dvou dortových forem o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme kakaem.
Čokoládu nalámeme na menší kousky a spolu s máslem nakrájeným na kostičky ji dáme do nerezové misky, tu postavíme do vodní lázně a čokoládu s máslem rozpustíme. Dobře je promícháme, aby se spojily do lesklé hladké hmoty. Necháme krátce vychladnout.
Vlašské ořechy nasekáme nožem na menší kousky a lehce je opražíme nasucho na pánvičce. Mouku prosejeme a promícháme se solí a vlašskými ořechy.
Vejce šleháme při nejvyšší rychlosti, postupně do nich zašleháme třtinový a vanilkový cukr. Do našlehané hmoty zamícháme rozpuštěnou čokoládu a suché suroviny.
Těsto rozdělíme rovnoměrně do obou forem, uhladíme na povrchu a dáme péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 180°C. Upečený korpus by měl být vláčný a měkký, lehce nedopečený.
Opatrně rozevřeme formu, korpusy přeneseme na rošt a necháme vychladnout.
Ořechový krém
400 g cream cheese či jiný sýr podobný Philadelphii
100 g másla
80 g moučkového cukru
50 g jemně mletých vlašských ořechů
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme sýr a vlašské ořechy a třeme dalších 5 minut, dokud nevznikne hladký nadýchaný krém.
Zasněžené brusinky
100 g amerických čerstvých brusinek (klikva)
100 ml suchého cideru
50 g krupicového cukru
Brusinky namočíme do cideru a necháme je v něm marinovat minimálně 12 hodin. Poté necháme brusinky okapat, osušíme a těsně před zdobením dortu je obalíme v krupicovém cukru.
Skládání dortu
Vychladlý korpus uzavřeme do dortové obruče a potřeme jej polovinou krému. Ten přikryjeme druhým korpusem, který potřeme zbývajícím krémem. Na povrchu uhladíme dohladka a necháme dvě hodiny uležet na chladném místě nebo v ledničce.
Před podáváním vyjmeme z dortové obruče a ozdobíme brusinkami v cukru.
K salátům se naléval Kir v různých variacích |
Dobrý den, musíte ta ale místo ořechů přidat mouku. Jaké množství mouky nevím, musíte to odhadnout sama, když chcete upravovat recept.
Dobrý den, můžu takhle péct korpusy bez ořechů? Myslím kvůli konzistenci těsta… Dekuji.
Dobrý den,
děkuji za skvělé a vždy povedené inspirace:-) tento dort se také chystám vyzkoušet a chtěla bych se zeptat, jaký je důvod namáčení brusinek do cideru? Děkuji, mějte se krásně! Lenka F.
Brusinky se dají potom jíst, samotné čerstvé brusinky (klikva) se moc jíst nedají.
Je možné použít spolu s brusinkami i jiné lesní ovoce?
Nevím
Milá Marynko, pekla jsem podle Vašich receptů už několik dortů (čokoládovo-kávový, tvarohový s ovocem, mrkvový i makový s brusinkovým želé…), pokaždé byly bezkonkurenční… ale toto! To už je opravdu extrém, brownies dort s ořechy považuji za luxusní zážitek! 😁😍 Děkuji za Vaše podrobné recepty, které vždycky vyjdou napoprvé a chuťově jsou to nejlepší zákusky a dezerty ever. Mějte krásný den 🙂 Klára
Marynko, krásný a pohodový Nový rok 2♥17 !!! Marki
PS: Ten Brownies dort … co mi to děláš ….. teď, když se rozhodnu, že budu hubnout :o)!!!!
Mohla bych poprosit o recept na ten vítězný vídeňský salát? Děkuji.
Alena
Dělala jsem ho podle Cuketky, jen jsem tam dala jablečný ocet a estragonovou hořčici.
http://www.cuketka.cz/?p=3134
Díky, já jsem tam vždycky našla jen ty sušené proslazované…
Čerstvé mají v chladících boxech u zeleniny. Ale česky je to klikva.
Zkusila bych… tip kde koupit ty brusinky, prosím? Díky moc:)
Ve všech těch velkých řetězcích.