středa 28. prosince 2016

Brownies dort s ořechy




Přemýšlíte co dobrého upéct na Silvestra? Tento dort je určitě dostatečně slavnostní, korpus čokoláovo-ořechowé brownies, ořechovo-tvarohový krém a ozdobený zasněženými brusinkami. V pekárně byl výhrou pro vítěze už dvanáctého kola turnaje, a protože byl advent, tak jsme zvolili téma bramborový salát. O ten nejlepší nás soutěžilo šest a bylo to zatraceně vyrovnané, téměř dokonce nebylo jasné, kdo vyhraje. Tentokrát se usmálo štěstí na mě s vídeňským salátem podle Plachutty. Tak jsem si nadělovala tento dort sama sobě :-) Ovšem naše turnaje jsou rize společenská záležitost, vítěz se o dort musí ihned podělit se všemi účastníky, sekt raději nedostane ani do rukou a při vyhlášení jej Petr hned otevře, a tak si vítěz odnáší jen dobrý pocit.


Brownies korpus
175 g hořké čokolády (nejlépe 80%)
250 g másla
130 g vlašských ořechů
150 g hladké mouky
4 vejce
180 g třtinového cukru
25 g vanilkového cukru
špetka soli
trošku másla a kakaa na vymazání

Dna dvou dortových forem o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme kakaem.

Čokoládu nalámeme na menší kousky a spolu s máslem nakrájeným na kostičky ji dáme do nerezové misky, tu postavíme do vodní lázně a čokoládu s máslem rozpustíme. Dobře je promícháme, aby se spojily do lesklé hladké hmoty. Necháme krátce vychladnout.

Vlašské ořechy nasekáme nožem na menší kousky a lehce je opražíme nasucho na pánvičce. Mouku prosejeme a promícháme se solí a vlašskými ořechy.

Vejce šleháme při nejvyšší rychlosti, postupně do nich zašleháme třtinový a vanilkový cukr. Do našlehané hmoty zamícháme rozpuštěnou čokoládu a suché suroviny.

Těsto rozdělíme rovnoměrně do obou forem, uhladíme na povrchu a dáme péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 180°C. Upečený korpus by měl být vláčný a měkký, lehce nedopečený.

Opatrně rozevřeme formu, korpusy přeneseme na rošt a necháme vychladnout.


Ořechový krém
400 g cream cheese či jiný sýr podobný Philadelphii
100 g másla
80 g moučkového cukru
50 g jemně mletých vlašských ořechů

Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme sýr a vlašské ořechy a třeme dalších 5 minut, dokud nevznikne hladký nadýchaný krém.


Zasněžené brusinky
100 g amerických čerstvých brusinek (klikva)
100 ml suchého cideru
50 g krupicového cukru

Brusinky namočíme do cideru a necháme je v něm marinovat minimálně 12 hodin. Poté necháme brusinky okapat, osušíme a těsně před zdobením dortu je obalíme v krupicovém cukru.


Skládání dortu

Vychladlý korpus uzavřeme do dortové obruče a potřeme jej polovinou krému. Ten přikryjeme druhým korpusem, který potřeme zbývajícím krémem. Na povrchu uhladíme dohladka a necháme dvě hodiny uležet na chladném místě nebo v ledničce.

Před podáváním vyjmeme z dortové obruče a ozdobíme brusinkami v cukru.


K salátům se naléval Kir v různých variacích





8 komentářů:

  1. Zkusila bych... tip kde koupit ty brusinky, prosím? Díky moc:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve všech těch velkých řetězcích.

      Vymazat
  2. Díky, já jsem tam vždycky našla jen ty sušené proslazované...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čerstvé mají v chladících boxech u zeleniny. Ale česky je to klikva.

      Vymazat
  3. Mohla bych poprosit o recept na ten vítězný vídeňský salát? Děkuji.
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělala jsem ho podle Cuketky, jen jsem tam dala jablečný ocet a estragonovou hořčici.
      http://www.cuketka.cz/?p=3134

      Vymazat
  4. Marynko, krásný a pohodový Nový rok 2♥17 !!! Marki

    PS: Ten Brownies dort ... co mi to děláš ..... teď, když se rozhodnu, že budu hubnout :o)!!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Marynko, pekla jsem podle Vašich receptů už několik dortů (čokoládovo-kávový, tvarohový s ovocem, mrkvový i makový s brusinkovým želé...), pokaždé byly bezkonkurenční... ale toto! To už je opravdu extrém, brownies dort s ořechy považuji za luxusní zážitek! 😁😍 Děkuji za Vaše podrobné recepty, které vždycky vyjdou napoprvé a chuťově jsou to nejlepší zákusky a dezerty ever. Mějte krásný den :) Klára

    OdpovědětVymazat