středa 28. prosince 2016

Brownies dort s ořechy




Přemýšlíte co dobrého upéct na Silvestra? Tento dort je určitě dostatečně slavnostní, korpus čokoláovo-ořechowé brownies, ořechovo-tvarohový krém a ozdobený zasněženými brusinkami. V pekárně byl výhrou pro vítěze už dvanáctého kola turnaje, a protože byl advent, tak jsme zvolili téma bramborový salát. O ten nejlepší nás soutěžilo šest a bylo to zatraceně vyrovnané, téměř dokonce nebylo jasné, kdo vyhraje. Tentokrát se usmálo štěstí na mě s vídeňským salátem podle Plachutty. Tak jsem si nadělovala tento dort sama sobě :-) Ovšem naše turnaje jsou rize společenská záležitost, vítěz se o dort musí ihned podělit se všemi účastníky, sekt raději nedostane ani do rukou a při vyhlášení jej Petr hned otevře, a tak si vítěz odnáší jen dobrý pocit.


Brownies korpus
175 g hořké čokolády (nejlépe 80%)
250 g másla
130 g vlašských ořechů
150 g hladké mouky
4 vejce
180 g třtinového cukru
25 g vanilkového cukru
špetka soli
trošku másla a kakaa na vymazání

Dna dvou dortových forem o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme kakaem.

Čokoládu nalámeme na menší kousky a spolu s máslem nakrájeným na kostičky ji dáme do nerezové misky, tu postavíme do vodní lázně a čokoládu s máslem rozpustíme. Dobře je promícháme, aby se spojily do lesklé hladké hmoty. Necháme krátce vychladnout.

Vlašské ořechy nasekáme nožem na menší kousky a lehce je opražíme nasucho na pánvičce. Mouku prosejeme a promícháme se solí a vlašskými ořechy.

Vejce šleháme při nejvyšší rychlosti, postupně do nich zašleháme třtinový a vanilkový cukr. Do našlehané hmoty zamícháme rozpuštěnou čokoládu a suché suroviny.

Těsto rozdělíme rovnoměrně do obou forem, uhladíme na povrchu a dáme péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 180°C. Upečený korpus by měl být vláčný a měkký, lehce nedopečený.

Opatrně rozevřeme formu, korpusy přeneseme na rošt a necháme vychladnout.


Ořechový krém
400 g cream cheese či jiný sýr podobný Philadelphii
100 g másla
80 g moučkového cukru
50 g jemně mletých vlašských ořechů

Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme sýr a vlašské ořechy a třeme dalších 5 minut, dokud nevznikne hladký nadýchaný krém.


Zasněžené brusinky
100 g amerických čerstvých brusinek (klikva)
100 ml suchého cideru
50 g krupicového cukru

Brusinky namočíme do cideru a necháme je v něm marinovat minimálně 12 hodin. Poté necháme brusinky okapat, osušíme a těsně před zdobením dortu je obalíme v krupicovém cukru.


Skládání dortu

Vychladlý korpus uzavřeme do dortové obruče a potřeme jej polovinou krému. Ten přikryjeme druhým korpusem, který potřeme zbývajícím krémem. Na povrchu uhladíme dohladka a necháme dvě hodiny uležet na chladném místě nebo v ledničce.

Před podáváním vyjmeme z dortové obruče a ozdobíme brusinkami v cukru.


K salátům se naléval Kir v různých variacích





12 komentářů:

  1. Zkusila bych... tip kde koupit ty brusinky, prosím? Díky moc:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve všech těch velkých řetězcích.

      Vymazat
  2. Díky, já jsem tam vždycky našla jen ty sušené proslazované...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čerstvé mají v chladících boxech u zeleniny. Ale česky je to klikva.

      Vymazat
  3. Mohla bych poprosit o recept na ten vítězný vídeňský salát? Děkuji.
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělala jsem ho podle Cuketky, jen jsem tam dala jablečný ocet a estragonovou hořčici.
      http://www.cuketka.cz/?p=3134

      Vymazat
  4. Marynko, krásný a pohodový Nový rok 2♥17 !!! Marki

    PS: Ten Brownies dort ... co mi to děláš ..... teď, když se rozhodnu, že budu hubnout :o)!!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Marynko, pekla jsem podle Vašich receptů už několik dortů (čokoládovo-kávový, tvarohový s ovocem, mrkvový i makový s brusinkovým želé...), pokaždé byly bezkonkurenční... ale toto! To už je opravdu extrém, brownies dort s ořechy považuji za luxusní zážitek! 😁😍 Děkuji za Vaše podrobné recepty, které vždycky vyjdou napoprvé a chuťově jsou to nejlepší zákusky a dezerty ever. Mějte krásný den :) Klára

    OdpovědětVymazat
  6. Je možné použít spolu s brusinkami i jiné lesní ovoce?

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,

    děkuji za skvělé a vždy povedené inspirace:-) tento dort se také chystám vyzkoušet a chtěla bych se zeptat, jaký je důvod namáčení brusinek do cideru? Děkuji, mějte se krásně! Lenka F.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brusinky se dají potom jíst, samotné čerstvé brusinky (klikva) se moc jíst nedají.

      Vymazat