neděle 23. října 2016

Sernik s mákem a hroznovými povidly




Kluci z malého slovenského vinařství Živé vína ze Svätého Jura mi darovali povidla, která vaří z hroznů Frankovky. V Bratislavě už můžete i nějakou dobu navštívit jejich vinný bar zaměřený na přírodní, autentická a řemeslně vyráběná vína nebo na přehlídku těchto vín. K tomu ještě maková mouka a makový olej z dalšího slovenského vinařství zaměřeného na autentická vína, Slobodné vinárstvo, a nápad na dort na Blanenské vinobraní byl jasný – polský sernik s makovým korpusem a hroznovými povidly. 

Křehké těsto
130 g hladké mouky
40 g makové mouky nebo velmi jemně namletého máku
60 g moučkového cukru
80 g změklého másla
1 lžíce makového oleje
1 vejce

Všechny suroviny zpracujeme v robotu nebo ručně v hladké pevnější těsto. Zabalíme do potravinářské folie a ½ hodiny vychladíme v ledničce.

Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na kruh o ∅ 24 cm a vložíme jej do formy. Propícháme vidličkou a dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 170°C s ventilátorem.

Tvarohová náplň
500 g měkkého tvarohu (nejlépe tučný v kostkách)
4 vejce
100 g krupicového cukru
10 g vanilkového cukru
50 g změklého másla
1½ lžíce bramborového škrobu
špetka soli
3 lžíce hroznových nebo švestkových povidel

Tvaroh 3x pomeleme na mlýnku na maso nebo jej můžete také posekat ve food processoru, tvaroh bude jemnější a hladší, ale nebude tak řídký, jako ten ve vaničkách.

Žloutky oddělíme od bílků. Bílky ušleháme se solí na tuhý sníh, ke konci zašleháme do sněhu 50 g krupicového cukru. Máslo, zbytek krupicového cukru a vanilkový cukr ušleháme do hladké pěny. Postupně do pěny zašleháme po částech žloutky a pomletý tvaroh. Do tvarohové pěny zamícháme vařečkou velmi zlehka sníh z bílků a bramborový škrob.

Na předpečené těsto rozetřeme tvarohovou směs, kterou na povrchu uhladíme.

Na spodní příčku trouby umístíme hlubší plech, na který nalijeme vařící vodu. Sernik pečeme přibližně 60 minut na střední příčce trouby při teplotě 150°C bez horkovzduchu. Upečený koláč by měl na povrchu lehce pružit. Během pečení můžeme přikrýt formu alobalem, aby zůstal koláč na povrchu světlý.

Po upečení sernik nevytahujeme ihned z trouby, aby se nesrazil. Troubu vypneme, pootevřeme dvířka a sernik v ní necháme hodinu chladnout.

Upečený a vychladlý sernik potřeme ještě ve formě povidly a poté jej opatrně z formy vyjmeme. Můžeme ozdobit čerstvým ovocem nebo ořechy.







Žádné komentáře:

Okomentovat