neděle 9. října 2016

Fíkový koláč



Fíkový koláč rovnou ve dvou variantách. První je lehčí a svěžejší pouze s upečeným mascarpone krémem, druhá je rafinovanější s čokoládovou ganache. A obě jsou skvělé :-)

Těsto
150 g hladké mouky
30 g mandlové moučky (jemně mletých mandlí)
40 g moučkového cukru
90 g vychlazeného másla
1 žloutek
špetka soli
3 lžíce ledové vody

Ze všech surovin vypracujeme velmi rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo, hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na ½ hodinu do ledničky.

Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do formy na koláč o ∅ 23 cm tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzduchem, poté vyjmeme papír se zátěží a pečeme dalších 5 až 10 minut. Po upečení necháme chvilku vychladnout.


Náplň
250 g mascarpone
200 g slazeného kondenzovaného mléka
2 vejce
8 čerstvých menších fíků nebo 5 velkých

Mascarpone vyšleháme metličkou spolu s kondenzovaným mlékem a vejci. Směs nalijeme na předpečený podklad koláče. Formu vrátíme do trouby na spodní příčku a pečeme 15 až 20 minut, dokud náplň neztuhne, při teplotě 160°C s horkovzduchem. Formu můžete přikrýt alobalem, aby náplň zůstala na povrchu světlá. Po upečení necháme vychladnout na roštu a následně 2 hodiny vychladit v ledničce.


Varianta s čokoládovou ganache
25 g kakaa
40 g krupicového cukru
45 g vody
200 ml smetany (alespoň 30%)
130 g hořké čokolády (minimálně 70%)

Kakao smícháme v kastrolku s cukrem a vodou a společně vše zahříváme ve vodní lázní, během zahřívání přiléváme do směsi pozvolna smetanu za neustálého míchání metličkou. Až se směs dokonale spojí a kakao se v ní rozpustí, sundáme kastrolek z vodní lázně a vmícháme do něj čokoládu nalámanou na malé kousky. Metličkou mícháme, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí, vznikne hladký lesklý řídký krém. Směs opatrně nalijeme na upečený mascarpone krém. Koláč dáme na hodinu chladit do ledničky.

Před podáváním nakrájíme fíky na tenké plátky a ozdobíme jimi koláč.







3 komentáře:

  1. Wow pecka! Překrásné fotečky

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to nádherně a určitě to bude moc dobré. S fíky jsem ještě nikdy koláč nepekla, takže určitě zkusím tvůj recept a jsem zvědavá jak bude chutnat :)

    OdpovědětVymazat