pondělí 29. srpna 2016

Galette s broskvemi a vlašskýmí ořechy



Šťavnatý broskvový křehký koláč. Tak křehký, až jsem se divila, že přežil téměř bez úhony cestu do Chorvatska, kde jsem ho teprve fotila. Jana to komentovala slovy: "Někdo s sebou na focení vláčí modelky, a někdo buchtu!" Mezi smaženými bramborami s česnekem a rozmarýnem, čevabčiči, grilovanými rybami, olivami a sýrem si rozhodně ostudu neudělal. :-)
Každopádně je jednoduchý a rychlý, tak ho zkuste!

Křehké těsto
170 g hladké mouky
30 g mandlové moučky nebo jemně mletých mandlí
90 g másla
30 g moučkového cukru
1 žloutek
špetka soli
2 lžíce vody


Ze všech surovin vypracujeme velmi rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo, hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na ½ hodinu do ledničky.

Vychlazené těsto rozválíme na kruh o ∅ 30 cm a přeneseme jej na plech vyložený pečicím papírem.


Broskvová náplň
2 lžíce strouhanky
4 broskve
20 g bramborového škrobu
hrst vlašských ořechů
50 g třtinového cukru


Strouhanku opražíme na sucho na pánvičce. Broskve rozpůlíme, vyjmeme pecku a nakrájíme na plátky. Promícháme je s bramborovým škrobem a cukrem. Vlašské ořechy nasekáme na menší kusy.

Celý kruh z těsta poprášíme strouhankou. Na ni rozložíme broskve tak, aby po obvodu zůstaly 3 cm volné. Broskve posypeme vlašskými ořechy. Okraj těsta přehneme přes broskve. Pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem.

Po upečení přesuneme z plechu i s pečicím papírem na rošt a necháme úplně vychladnout.

Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.





Žlahtina, tedy chrupka bílá, Krk, Chorvatsko
Žlahtina, tedy chrupka bílá, Krk, Chorvatsko
Vrbnik, Krk, Chorvatsko




4 komentáře:

  1. Koláč výborný. Snadný. Všem chutnal moc. Díky za super recept.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera, ty vinice, akorát jsem četla článek o Bašce Vodě a víně =) http://chorvatsko.ubytovanivchorvatsku.cz/baska-na-ostrove-krk-s-poharem-nejlepsiho-vina-za-ztracenym-piratskym-pokladem/ Připomíná mi to Istrii, kam jezdíme vždycky do Medulinu poblíž Puly =) Jinak Broskve a oříšky milujem, takže zítra jdu ozkoušet =)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, můžu se zeptat - ty smažené brambory s rozmarýnem se před smažením krátce povaří, nebo se smaží rovnou syrové? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rovnou syrové a k nim česnek a čerstvý rozmarýn, celé větvičky.

      Vymazat