neděle 28. srpna 2016

Fíkový dort s rozmarýnovým krémem



Ty prázdniny zas utekly nějak rychle! Ale neseděla jsem jen v pekárně za pecí, dostala jsem se i ven :-), jen mi už nějak nezbyl čas na psaní blogu. Tak tu teď snad konečně pár receptů, které jsem dělala o prázdninách, přibude. 
Nejaktuálnější je tento fíkový dort. Čerstvé voňavé fíky jsem si přivezla tento týden z Chorvatska z vesničky s příznačným názvem Smokvica. Taky neuvěřitelně aromatický rozmarýn, kterého tam rostly plantáže. Tak jsem je zakomponovala do jednoho dortu, který měl v obchodě úspěch, tak snad bude chutnat i vám.

Piškotový korpus
3 vejce
65 g krupicového cukru
70 g hladké mouky

Z bílků a cukru vyšleháme ne úplně tvrdý sníh, velmi krátce do něj zašleháme jeden po druhém žloutky a opatrně zamícháme prosátou mouku.

Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto opatrně rozetřeme rovnoměrně po formě, uhladíme na povrchu a pečeme cca 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 200°C.

Upečený piškot necháme vychladnout.


Rozmarýnový krém z ricotty
250 g smetany ke šlehání
2 snítky rozmarýnu
300 g ricotty
10 g plátkové želatiny
80 g moučkového cukru
2 lžíce medu

Polovinu smetany nalijeme do kastrolku a vložíme do ní dvě snítky rozmarýnu. Smetanu zahřejeme tak, aby neprošla varem a spolu s rozmarýnem ji necháme vychladnout do následujícího dne. Druhý den z ní vyjmeme rozmarýn, jednu snítku obereme a lístky posekáme na menší kousky.

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat (připomíná pomačkaný igelitový pytlík).

Ricottu spolu s cukrem a medem chvíli šleháme, přidáme smetanu a při postupně se zvyšující rychlosti šleháme, dokud nevznikne pevný krém. Jednu lžíci krému odebereme do malého kastrolku, přidáme k němu vymačkanou nabobtnalou želatinu a na mírném plameni krátce ohříváme, dokud se želatina nerozpustí. Směs zamícháme do vyšlehaného krému.


Skládání dortu
3 čerstvé fíky
1 snítka rozmarýnu
1 lžíce medu

Vychladlý korpus uzavřeme do dortové obruče a navršíme na něj rozmarýnový krém. Necháme minimálně dvě hodiny vychladit v ledničce.

Před podáváním ozdobíme fíky rozkrojenými na čtvrtky, které pokapeme medem a posypeme lístky rozmarýnu.


V Rijece na tržišti
Před sežehnutím nás chránil nejen sv. Florián, ale také koruna fíkovníku




Žádné komentáře:

Okomentovat