čtvrtek 9. června 2016

Jahodovo-mangový koláč





Jahody a mango se báječně doplňují! Ale zjistila jsem to, až když jsem upekla tento koláč s korpusem z křehkého těsta, želatinou z manga a jahodovou šlehačkou jako cenu pro vítěze gastronomického turnaje. Každý měsíc pořádáme v mém pekařství nějaký, už se konal o nejlepší škvarkovou pomazánku, rillettes, játrovou paštiku, sekanou a hummus. Tento, na téma makrelová pomazánka, byl nebývale vyrovnaný. Příští měsíc se už těšíme na ovocné zmrzliny.  
Recept ze Sweet Dreams.

Korpus
100 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
200 g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce studené vody

Hladkou mouku promícháme se solí. Přidáme zbývající suroviny a vypracujeme těsto. To rozválíme na plát silný cca 3 mm a vyložíme jím koláčovou formu o ∅ 24 cm (nejlépe s odnímatelným dnem) tak, aby pokrývalo i boky formy. Formu s těstem dáme na 30 minut do chladničky. Před pečením na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 170°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 10 minut při stejné teplotě. Upečený korpus necháme vychladnout.


Mangová náplň
2 zralá manga
50 g krupicového cukru
20 g plátkové želatiny

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat, před použitím by měla připomínat konzistencí pomačkaný igelitový sáček.

Mango oloupeme a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Spolu s cukrem ho dáme do kastrolku, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme 5 minut. Odstavíme z vařiče a přidáme vymačkanou nabobtnalou želatinu. Dobře rozmícháme. Necháme, za občasného míchání, lehce vychladnout. Ve chvíli, kdy směs začne houstnout, ji nalijeme na připravený korpus. Necháme úplně vychladnout.


Jahodový krém
150 g jahod
50 g krupicového cukru
20 g želatiny
400 g smetany ke šlehání
3 jahody na ozdobu
lístky máty nebo meduňky citronové

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat, před použitím by měla připomínat konzistencí pomačkaný igelitový sáček.

Omyté a stopek zbavené jahody rozmixujeme s cukrem a propasírujeme přes sítko. Jednu lžíci jahodového pyré odebereme do kastrolku a přivedeme k varu. Odstavíme z vařiče a rozmícháme v něm vymačkanou nabobtnalou želatinu. Tuto směs zamícháme do zbývajícího pyré a necháme, za občasného míchání, částečně vychladnout – směs musí začít tuhnout.

Ze smetany ušleháme šlehačku, zamícháme do ní prochladlé jahodové pyré a krém navršíme na mangovou náplň.

Ozdobíme jahodami a lístky máty nebo meduňky citronové. Podáváme ihned.









3 komentáře:

  1. Vypadá náramně! :) Určitě bude výborný... :) Moc ráda bych tě pozvala na Give Away o Zdravý balíček. ❤️ 😊

    OdpovědětVymazat
  2. No tak na ten se chystam hned po nedeli, jen co se mi podari sehnat zrale mango :-) Uz jsme ho meli u vas v pekarstvi, vypada i chutna uzasne :-) Marynko, je nejaka moznost, jak kupovat platkovou zelatinu "ve vetsim"? Stale kupuji ty male balicky v obchode, 6 platku za 27 kc, a ze jich teda spotrebuji...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Brně u Fialy jsem kupovala velké balení, 1 kg, a je to asi za 750 Kč.

      Vymazat