neděle 19. června 2016

Čokoládový koláč s červenou řepou



Pořád má hodně lidí zasutou v paměti naloženou červenou řepu ze školních jídelen, a tak renomé červené řepy u nás stoupá až v posledních letech. V tomto koláči, kterému dodává vláčnost, ji určitě nerozpoznají ani její největší odpůrci :-), je totiž dokonale ukryta ve spoustě čokolády a kakaa.

Suroviny
350 g uvařené nebo upečené červené řepy
5 vajíček
200 g hořké čokolády (minimálně 70%)
180 g másla
160 g třtinového cukru
130 g hladké mouky
30 g kakaového prášku
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 lžíce vanilkového cukru

Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme práškovým kakaem.

Červenou řepu rozmixujeme na pyré.

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Mouku promícháme s cukrem, kakaovým práškem, práškem do pečiva a solí.

Ve vodní lázni rozpustíme společně čokoládu s máslem. Vyjmeme z vodní lázně a mícháme, dokud se nespojí v lesklou směs. Přidáme žloutky a červenou řepu a dobře promícháme.

Bílky vyšleháme na pevný sníh a po lžících jej na střídačku se suchými surovinami zamícháme do čokoládové směsi. Těsto nalijeme do dortové formy, na povrchu uhladíme. Pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Zda je koláč upečený, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane po vytažení čistá, můžeme vytáhnout z trouby.

Po upečení necháme vychladnout ve formě na roštu. Vychladlý koláč vyjmeme z formy a pocukrujeme vanilkovým cukrem.







1 komentář:

  1. Upečeno. A je výborný, s vanilkovou zmrzlinou. 🙂

    OdpovědětVymazat