neděle 10. dubna 2016

Fialkový cheesecake




Právě kvetou fialky, které jsou jedlé a velmi dobré, tak šup na výlet! :-) Můžete si z nich udělat třeba tento nadýchaný lehký nepečený cheesecake z ricotty.

Suroviny na korpus
160 g celozrnných nebo máslových sušenek
75 g másla


Máslo roztopíme a necháme lehce vychladnout. Mezitím rozemeleme sušenky, přidáme máslo a promícháme. Směs přendáme do formy, rozložíme po celé ploše a rovným dnem skleničky dobře umačkáme. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 165°C.


Fialková náplň
400 g ricotty
100 g kysané smetany
3 lžíce fialkového sirupu
1 lžíce moučkového cukru
250 ml smetany ke šlehání
15 květů violky vonné
10 g želatiny
12 kandovaných květů violky vonné
na ozdobu

Želatinu dáme nabobtnat na 10 minut do studené vody, připomíná pomačkaný igelitový pytlík. Z květů violky vonné obereme okvětní lístky.

Ušleháme ricottu s fialkovým sirupem a cukrem, přilijeme k ní smetanu a šleháme dále, dokud nevznikne hustý krém. Do kastrolku odebereme jednu lžíci ricottového krému, přidáme vymačkanou želatinu a na mírném plameni ji rozpustíme. Rozpuštěnou želatinu spolu s okvětními lístky zamícháme do vyšlehané ricotty. Směs nalijeme na připravený korpus. Uhladíme na povrchu a dáme chladit minimálně na dvě hodiny, ale nejlépe celou noc, do ledničky.

Před podáváním ozdobíme kandovanými květy violky vonné.









2 komentáře:

  1. Uplne som prepadla fialkam. Tento cheesecake si musím urobiť, vyzera fantasticky. Ako robis kandizovane fialky, mne sa nepodarili.

    OdpovědětVymazat