úterý 29. března 2016

Netradiční Sacher dort




Tradiční vídeňskou specialitou je čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou – Sacher dort. Vytvořil jej v roce 1832 pro hosty knížete Metternicha mladý učeň Franz Sacher a dodnes si jej můžete objednat ve stejnojmenném hotelu. Já se tentokrát tradičního receptu nedržela a nahradila jsem meruňkovou marmeládu povidly, které se chuťově hodily k naloženým zeleným ořechům, tvořícím ozdobu dortu.

Suroviny
200 g hořké čokolády (70%)
125 g másla
8 vajec
120 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
125 g hladké mouky
špetka soli

Dna dvou dortových forem o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Zvlášť v kastrolu rozpustíme máslo. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme z nich pevný sníh. Po lžících do něj postupně zašleháme krupicový cukr, následně vanilkový cukr, žloutky jeden po druhém a na závěr rozpuštěné prochladlé máslo. Opatrně do této směsi stěrkou zamícháme rozpuštěnou čokoládu a mouku. Do každé formy nalijeme polovinu těsta, to na povrchu uhladíme a dáme péct na cca 45 minut do trouby vyhřáté na 170°C s ventilátorem.

Po upečení opatrně vyjmeme z forem a korpusy necháme vychladnout na roštu.

Čokoládová poleva
200 g hořké čokolády (70%)
160 g smetany ke šlehání

Nalámanou čokoládu spolu se smetanou rozpustíme ve vodní lázni a dobře ji metličkou rozmícháme, aby vznikla hustá lesklá poleva.

Skládání dortu
6 lžic povidel
naložené zelené ořechy (např. Glans jovi od Richarda Stávka)

Jeden vychladlý korpus položíme na drátěný rošt, potřeme jej povidly a přikryjeme druhým dortovým korpusem. Čokoládovou polevou potřeme nejprve vršek dortu a následně jeho boky. Zelené naložené ořechy rozřízneme na půl a ozdobíme jimi vršek dortu. Po zaschnutí polevy dort přeneseme a dortový podnos.

Dort krájíme tenkým, v teplé vodě nahřátým, nožem. Podáváme se šlehačkou.








1 komentář: