sobota 12. března 2016

Makové cupcakes s rybízovým krémem



Svěží makovo-citronové cupcakes s krémem z černého rybízu. Těsto je vláčné a nadýchané. Skvělé je, že si je můžou udělat i ti, kteří nemají mlýnek na mák, protože ten se do nich dává nemletý :-)

Suroviny na 12 cupcakes
160 g hladké mouky
1½ lžičky prášku do pečiva
25 g modrého máku
špetka soli
160 g změklého másla
100 g krupicového cukru
3 menší vejce
3 lžíce plnotučného mléka
1 citron
12 papírových košíčků na muffiny


Citron propaříme: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z něj na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry (každou zvlášť) a vymačkáme dvě lžíce šťávy.

Mouku prosejeme s práškem do pečiva a zamícháme do ní mák a sůl.

Máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do ní vetřeme vejce – jedno po druhém, další vždy až se to předchozí dobře zapracuje. Nakonec do těsta zamícháme suché suroviny, citronovou kůru, šťávu a mléko.

Košíčky vložíme do formy na muffiny o ∅ 5 cm a každý naplníme téměř po okraj těstem. Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem.


Černorybízový krém
300 g černého rybízu
(může být i mražený)
100 g moučkového cukru
2 plátky želatiny (cca 4 g)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce bramborového škrobu
250 g mascarpone
150 g smetany ke šlehání
12 sušených poupátek růže (např. Sonnentor)

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat, před použitím by měla připomínat konzistencí pomačkaný igelitový sáček.

Rybíz spolu s cukrem povaříme 5 minut, přilijeme citronovou šťávu a za stálého míchání bramborový škrob rozpuštěný v jedné lžíci vody, necháme opět projít varem a sundáme z plamene. Ještě teplé propasírujeme přes sítko. Pyré vrátíme do kastrolku, dáme do něj vymačkanou želatinu (zbavenou přebytečné vody) a na mírném plameni zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. Směs nesmí projít varem. Takto připravené rybízové želé dáme vychladit do ledničky.

Želé vyšleháme spolu s mascarpone na krém, přilijeme vychlazenou smetanu a šleháme, dokud krém opět nezhoustne.

Cukrářský sáček se zdobicí špičkou (Wilton 1M) naplníme krémem a na vršky cupcakes nastříkáme růže. Sáček musíme držet kolmo ke korpusu a stříkáme malé šneky od okraje ke středu. Na závěr každý cupcake posypeme troškou modrého máku a na jeho vrchol položíme sušené poupátko růže.










9 komentářů:

  1. Bože, to vypadá kráááásně !!!!! Marynko, krásně nafocené ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  2. Krása! Mohu se zeptat, kde se dají koupit tyto krásné košíčky?

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní12.04.16 6:22

    Jsou výborné, jen se mi nepodařilo sehnat mrazený černý rybíz tak jsem zvolila maliny :-) Luca

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní02.05.16 7:57

    Mary,davate cely ci mlety mak ��? Diky, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celý, proto není v receptu nic o mletí. Příjemně to křupe :-)

      Vymazat
  5. Jsou vynikajicí,doma byl obrovský úspěch ;)

    OdpovědětVymazat