sobota 12. března 2016

Makové cupcakes s rybízovým krémem



Svěží makovo-citronové cupcakes s krémem z černého rybízu. Těsto je vláčné a nadýchané. Skvělé je, že si je můžou udělat i ti, kteří nemají mlýnek na mák, protože ten se do nich dává nemletý :-)

Suroviny na 12 cupcakes
160 g hladké mouky
1½ lžičky prášku do pečiva
25 g modrého máku
špetka soli
160 g změklého másla
100 g krupicového cukru
3 menší vejce
3 lžíce plnotučného mléka
1 citron
12 papírových košíčků na muffiny


Citron propaříme: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z něj na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry (každou zvlášť) a vymačkáme dvě lžíce šťávy.

Mouku prosejeme s práškem do pečiva a zamícháme do ní mák a sůl.

Máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do ní vetřeme vejce – jedno po druhém, další vždy až se to předchozí dobře zapracuje. Nakonec do těsta zamícháme suché suroviny, citronovou kůru, šťávu a mléko.

Košíčky vložíme do formy na muffiny o ∅ 5 cm a každý naplníme téměř po okraj těstem. Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem.


Černorybízový krém
300 g černého rybízu
(může být i mražený)
100 g moučkového cukru
2 plátky želatiny (cca 4 g)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce bramborového škrobu
250 g mascarpone
150 g smetany ke šlehání
12 sušených poupátek růže (např. Sonnentor)

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat, před použitím by měla připomínat konzistencí pomačkaný igelitový sáček.

Rybíz spolu s cukrem povaříme 5 minut, přilijeme citronovou šťávu a za stálého míchání bramborový škrob rozpuštěný v jedné lžíci vody, necháme opět projít varem a sundáme z plamene. Ještě teplé propasírujeme přes sítko. Pyré vrátíme do kastrolku, dáme do něj vymačkanou želatinu (zbavenou přebytečné vody) a na mírném plameni zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. Směs nesmí projít varem. Takto připravené rybízové želé dáme vychladit do ledničky.

Želé vyšleháme spolu s mascarpone na krém, přilijeme vychlazenou smetanu a šleháme, dokud krém opět nezhoustne.

Cukrářský sáček se zdobicí špičkou (Wilton 1M) naplníme krémem a na vršky cupcakes nastříkáme růže. Sáček musíme držet kolmo ke korpusu a stříkáme malé šneky od okraje ke středu. Na závěr každý cupcake posypeme troškou modrého máku a na jeho vrchol položíme sušené poupátko růže.










8 komentářů:

  1. Bože, to vypadá kráááásně !!!!! Marynko, krásně nafocené ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  2. Krása! Mohu se zeptat, kde se dají koupit tyto krásné košíčky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si fakt nepamatuji, mám je už dlouho.

      Vymazat
  3. Anonymní12.04.16 6:22

    Jsou výborné, jen se mi nepodařilo sehnat mrazený černý rybíz tak jsem zvolila maliny :-) Luca

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní02.05.16 7:57

    Mary,davate cely ci mlety mak ��? Diky, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celý, proto není v receptu nic o mletí. Příjemně to křupe :-)

      Vymazat