neděle 3. ledna 2016

Mandlovo-čokoládový dort



Zasněžená a zamrzlá Pálava se nám ještě nepoštěstila, tak jsme po novoročním dospávání silvestrovských oslav vyrazili včera právě tam. Z Horních Věstonic přes Sirotčí hrádek a Stolovou horu, s nádherným výhledem na dvacet metrů, do mikulovského Bistra KUK. Opět nezklamalo svou příjemnou útulnou atmosférou. Výborná káva, polévka na zahřátí a rohlíček plněný čokoládou byl boží! Škoda jen toho výběru vín, jediné otevřené červené, Bokovka od Marcinčáka, nám nedovolilo něco ochutnat. A Ihnačáka si necháme na příští výlet!

Suroviny
200 g hořké čokolády (70%)
140 g másla
15 g kakaa
170 g blanšírovaných mandlí
5 vajec
140 g třtinového cukru
špetka soli
1 lžíce kakaa na ozdobu

Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem. Celou formu zabalíme do několika vrstev alobalu, aby do ní nenatekla voda, protože dort budeme péct ve vodní lázni. Můžete použít i silikonovou dortovou formu.

Čokoládu spolu s máslem dáme do kastrolku a rozpustíme je ve vodní lázni, přidáme kakao a dobře rozmícháme. Mandle posekáme nožem nebo pomeleme na hrubo.

Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme sůl a vyšleháme z nich pevný sníh. Po lžících zašleháme do sněhu třtinový cukr a na závěr žloutky, jeden po druhém. Stěrkou opatrně do vzniklé pěny zamícháme rozpuštěnou, lehce prochladlou čokoládu a posekané mandle. Těsto nalijeme do formy, tu vložíme do hlubšího plechu, na který nalijeme vařící vodu do ⅓ výšky formy. Pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem. Po upečení sundáme z formy alobal, dort necháme vychladnout ve formě při pokojové teplotě. Následně formu s dortem dáme na 12 hodin do ledničky. Během chladnutí dort výrazně klesne a možná i popraská na povrchu.

Před podáváním jej poprášíme kakaem. Podáváme s kysanou smetanou, crème fraîche nebo šlehačkou.











Žádné komentáře:

Okomentovat