pondělí 28. prosince 2015

Brownies muffiny s černým rybízem



Výlet! KONEČNĚ :-) Pěšky, lesem, 11 km a byla to paráda, to mi scházelo několik měsíců. Ve Vranově juknout na jesličky a potom hurá do Blanska do vinotéky U Myšky. Předpověď slibovala slunečné počasí, čemuž brněnské dušičkové pošmourno vůbec nenasvědčovalo, na Vranově už se to začalo trhat, a když jsme se po zelené vydrápali na Hořice, tak nás vítalo teplé slunečné jaro :-). Blansko v údolí se mezi tím schovávalo pod peřinou bílé mlhy. Velká krása to byla! 

Suroviny na 9 košíčků
200 g hořké čokolády (nejméně 70%)
180 g másla
30 g kakaa
2 vejce
130 g třtinového cukru
180 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
100 g čerstvého nebo mraženého černého rybízu
20 g třtinového cukru
9 papírových košíčků ∅ 5 cm

Papírové košíčky vložíme do formy na muffiny.

Čokoládu rozlámeme do misky, kterou můžeme vložit do vodní lázně. Přidáme k ní máslo a kakao a vše zahříváme ve vodní lázni tak dlouho, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí. Dobře promícháme a odstavíme na chvilku vychladnout.

Mouku prosejeme s práškem do pečiva a solí. Černý rybíz promícháme s 20 g cukru.

Celá vejce šleháme asi 5 minut do pěny, postupně k nim během šlehání přisypáváme třtinový cukr. Na závěr jen lehce vmícháme mouku a rozpuštěnou čokoládu. Těsto naplníme do košíčku, do každého přibližně jednu vrchovatou lžíci. Nahoru nasypeme černý rybíz s cukrem.

Pečeme 15 až 18 minut v troubě vyhřáté na 175°C s ventilátorem. Necháme vychladnout ve formě. Důležité je muffiny nepřepéct, jako každé brownies musí být uvnitř vláčné.















5 komentářů:

  1. Parada, mame stejne fotky: kone na horizontu, mlha v lese, Horice... :-) Byli jsme tam vcera taky :-) Kam jinam utect, kdyz brno bylo v inverzni dire... Jen ty muffiny nam tam chybely. Tak ja jdu neco upect... Dekujeme za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dobrá náhoda :-) Já tam byla poprvé a strašně se mi tam líbilo.

      Vymazat
  2. Kdyz se mi rozpadaji, tak kde je chyba? Vse jsem pouzila jako v receptu, jen pouzila spaldovou mouku a pridala trochu chia seminek... Diky eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píše te, že jste použila špaldovou mouku, tak jste tedy nepoužila vše jako v receptu. Tato mouka se chová úplně jinak než klasická pšeničná, tak to bude pravděpodobně tím.

      Vymazat
  3. Milá Maryno, bohužel musím konstatovat, že i mně se muffiny rozpadají, přestože jsem narozdíl od Evy slepě následovala Váš recept. Tak nevím, kde se stala chyba... Každopádně chuťově velmi vydařené, sklidila jsem za ně doma pochvalu. Těším se, až vyzkouším další z Vašich receptů na muffiny.

    OdpovědětVymazat