neděle 22. listopadu 2015

Ciambelline al vino





Blog teď trochu stagnuje, za což se moc omlouvám, ale nějak není čas na vymýšlení nových receptů a hlavně na jejich focení. Tento týden jsem si ovšem trochu užívala a vyrazila jsem hned na dvě akce spojené s vínem. V pondělí jsem navštívila Orange Wine Festival ve Vídni a včera Duel vín v Hustopečích. Obě moc povedené, i když pro mne osobně byla zajímavější oranžová vína. Festival pořádají Slovinci a tak tam byla zastoupena přírodní vína především z jižní Evropy. Příjemné bylo, že zde bylo i hodně stánků s delikatesami – sušené šunky, sýry, lanýže, tatarák...
Aby v tom nebyl náš osvědčený provijanťák sám, přispěla jsem taky na obě akce nějakou Laskominkou. Upekla jsem sušenky z vína a anýzovky, jejichž domovinou je Frascati. Sušenky se namáčejí ve víně, tím změknou a pěkně se v nich rozvoní anýz. K vínu ideální! Recept je z nádherné kuchařky Roma in cucina.

Suroviny
160 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
½ lžičky jedlé sody
špetka soli
60 ml červeného likérového vína (použila jsem Marsalu)
60 ml slunečnicového oleje
4 ml anýzového likéru 
krystalový cukr na posypání

Mouku smícháme s cukrem, sodou a solí. Přidáme tekuté suroviny a vypracujeme lehce lepkavé, nepříliš tuhé, těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu odležet v ledničce.

Z odleženého těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na 18 stejně velkých dílů. Z každého dílku ušouláme váleček, který spojíme v kroužek o velikosti šálku na kávu. Povrch kroužku potřeme vodou a namočíme ho v krystalovém cukru. Klademe v nevelkých rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem.





Costadila, Itálie
Ricotta s lanýžem obarvená sépiovou barvou

Aci Urbajs, Slovinsko
Telecí s ricottou, granátovým jablkem a polníčkem
Girotondo 2013, Panevino, Sardínie


Slovinský tatarák
Schroedingers cat 2014, Quantum, Rakousko
Atimo 2013, Slovinsko





Žádné komentáře:

Okomentovat