pondělí 14. září 2015

Makový dort s pečenými švestkami a karamelizovanými ořechy


V posledním čísle časopisu Gusto, vydávaného Billou, najdete i můj recept na podzimní makový dort s blumami. Tak si ho můžete přečíst i tu v pozměněné verzi se švestkami.

Makový korpus
250 g změklého másla
20 g vanilkového cukru
140 g třtinového cukru
kůra z jednoho citronu
1 lžíce citronové šťávy
6 vajec
200 g modrého máku
100 g jemně mletých lískových ořechů
100 g hořké čokolády (70%)
špetka soli

Dno dortové formy o ∅ 20 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme jemně mletými ořechy. Nejlépe je použít formu se silikonovými boky, kterou není potřeba ani vymazávat.

Pomletý mák smícháme s ořechy a jemně nastrouhanou čokoládou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.

Máslo utřeme s citronovou kůrou, šťávou, vanilkovým a polovinou třtinového cukru do pěny. Postupně do pěny zašleháme jeden po druhém žloutky. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého postupně po lžících zašleháme zbývající třtinový cukr. Sníh spolu se sypkými surovinami opatrně zamícháme do máslové pěny. Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme cca 50 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem na spodní příčce. Zda je těsto upečené, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane po vytažení čistá, je korpus hotový. Po upečení necháme vychladnout ve formě. S korpusem se lépe pracuje, když je odležený, můžeme jej tedy upéct raději den předem, vychladlý i s formou zabalit do potravinářské fólie a odložit na chladné místo nebo do ledničky

Pečené švestky
600 g švestek
1 lžíce třtinového cukru
2 hvězdičky badyánu
2 lžíce másla

Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Naskládáme je řezem nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Badyán utřeme v hmoždíři na prášek, máslo rozpustíme. Švestky posypeme cukrem a badyánem a pokapeme je rozpuštěným máslem. Pečeme je 20 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.

Karamelizované vlašské ořechy
6 půlek vlašských ořechů
1 lžíce tekutého medu

Vlašské ořechy lehce opražíme nasucho na pánvičce, pánev sundáme z hořáku a přidáme na ni lžíci medu, promícháme, aby se ořechy obalily v medu. Ořechy ihned sundáme z pánve, položíme je na kousek pečicího papíru a necháme vychladnout.

Krém
360 g termizovaného smetanového sýru
150 g másla
30 g tekutého medu
10 g vanilkového cukru

Máslo spolu s cukrem a medem utřeme do pěny, poté přidáme termizovaný sýr a třeme, dokud se suroviny dobře nepropojí a nevznikne hladký nadýchaný krém.

Skládání dortu

Korpus opatrně uvolníme od boku formy a vyjmeme jej z ní. Vodorovně jej prokrojíme na tři stejně silné pláty. První plát opatrně přeneseme na rovný dortový podnos, potřeme jej třetinou krému. Z upečených švestek si odložíme tři nejhezčí půlky na ozdobu. Polovinu ze zbývajících švestek naskládáme na první vrstvu krému, ty přikryjeme druhým plátem korpusu a opět jej potřeme krémem a naskládáme na něj švestky. Přikryjeme posledním plátem korpusu, potřeme krémem, který se snažíme moc neuhladit, naopak v něm vypouklou stranou lžíce můžete udělat záhyby. Na okraje naskládáme půlky vlašských ořechů a do středu položíme tři půlky upečených švestek. Před podáváním dáme minimálně na hodinu odležet do ledničky.










24 komentářů:

  1. Vypadá prostě božsky :) Moc se mi líbí úprava dortu, vypadá nádherně a láká k ochutnání :)

    OdpovědětVymazat
  2. Stačí mák pouze vynechat, pokud ho nemám ráda? Nebo něčeho přidat/ubrat? Zdenča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako vtip dobré! Základem dortu je mák, tak ho opravdu nelze vynechat.

      Vymazat
  3. Vynikající recept, hned o víkendu vyzkoučím, dcera má bezlepku, tak snad se jí zavděčím

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá božsky! Pokud nám doma ještě zbyly nějaké švestky (měli jsme plnou tašku), o víkendu ho upeču. Zatím jsem ze švestek dělala crumble, hrozně jednoduchý a hrozně dobrý dezert, musím říct :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, Maryno, děti mají opět po roce narozeniny pěkně jeden po druhém (mám 3) a já koukám po zajímavých receptech. Tyhle chutě mě opravdu zaujaly, musím vyzkoušet! Jenom nevím co je termizovaný sýr. Tavený, co se maže na chleba? Můžu dát philly nebo mascarpone? A co kdybych dala víc toho sýru a másla jenom trochu. A nebo vyměnila máslo za šlehačku, drželo by to s tím medem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Termizovaný smetanový sýr je třeba Lučina, Philadelphia atd. Krém se dá udělat i ze šlehačky místo másla.

      Vymazat
    2. Děkuji moc, už se na něj těším! Zkusím vyfotit a dám foto :)

      Vymazat
    3. Už se těším, není složitý, tak se určitě povede.

      Vymazat
  6. Marynko, tak tohle je dort podle mého gusta! A ještě k tomu bez gramu mouky! Nádherný podzimní dort, ještěže má moje tchyně za chvíli narozeniny, určitě jí ho upeču. Teda ten je!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, díky. Dej vědět, jak se povedl a jestli chutnal?

      Vymazat
  7. Dobrý den, děkuji za super recept!!!!!! Dělala jsem ho před týdnem a opravdu byl super. Všem doporučuji vyzkoušet!!! Chutě perfektně vyladěne. Určitě ho brzo udělám znovu.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobry den, Maryno, skvely recept! Korpus mam jiz upeceny. Daji se take pouzit pulky zmrazenych svestek, ktere mam ze zahradky? dekuji moc a preji mnoho spokojenych uzivatelek Vaseho blogu. :) Krasny den, Denisa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, dají se použít znrazené švestky. Děkuji za pochvalu.

      Vymazat
  9. Dobrý den, dort jsem pekla na víkendovou návštěvu k rodičům a všem nám moc chutnal! Je tak akorát sladký, stejně jako ostatní sladké dezerty z tohoto blogu (nemám ráda přeslazené věci a zde velmi oceňuji, že se nemusím zamýšlet nad tím, zda cukr v receptu redukovat a jak moc). Mák máme všichni moc rádi, takže tohle jistě nebyl poslední makový recept z těchto stránek, kterým se nechám inspirovat.
    Jenom bych chtěla požádat o doplnění štítku mák, abychom ho my, makomilci, později snadno našli.

    OdpovědětVymazat
  10. Maryno, zdravím, hledám recept na dort na mužovy narozeniny ;-) Ale kde teď vzít švestky, že? Mám kompotované, jak to vidíte? Šlo by to nějak s nimi?? Díky moc za pomoc!!! Díky, Kamila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste to, asi bych je už nepekla.

      Vymazat
    2. Tak nakonec jsem koupila blumy =D

      Dort je skvělý! Výrazně lepší je ještě až druhý den po slepení krémem, krásně se to celé spojí. Servírovala jsem to ještě s vypečenou šťávou z blum, no pecka prostě.. Všem doporučuju! Intenzívní maková nálož, krása!
      Pozn.: pekla jsem asi o čtvrt hodiny déle, blum jsem měla skoro 800 g, ořechů nahoru jsem taky dala víc, krém je jakoby máslo sladký, ale zbytek je sladký až až, možná bych i cukru v těstě příště maličko ubrala.

      Celkově velký palec nahoru =)

      Vymazat
  11. Anonymní03.02.17 8:52

    Maryno zdravím vas, tenhle dort se chystam udělat už asi rok a pul, ted o víkendu se chystam upéct babičce k narozkam, mám dotaz ke krémů, koupila jsem lucinu, nebude krém slaný?a jak moc drží? Chtěla bych nahoře udělat zdobicim sackem nějaké krucanky nebo něco, bude to držet?rikala jsem si, ze bych mohla dat jen 200g lučiny a víc másla, co vy na to? Děkuji za odpověď. Vase stránky se mi moc líbí, pravidelně sledují. Mějte se a at se vám daří.Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krém jsem nedělala z lučiny, ale z cream cheese, takže netuším.

      Vymazat