pondělí 28. září 2015

Citronové košíčky s estragonem




Další mediální zářez, tentokrát v zářijovém čísle časopisu F.O.O.D. Na jejich narozeninovou oslavu jsem vyráběla košíčky z křehkého těsta plněné estragonovo-citronovým krémem. Tyto dvě ingredience se skvěle doplňují, krém z nich je velmi svěží a přestože jejich výroba není úplně snadná, tak se u mě dočkaly už mnoha opakování.

Těsto na 8 košíčků
125 g hladké mouky
75 g másla
1 žloutek
40 g moučkového cukru
špetka soli
1 lžíce ledové vody

Ze všech surovin vypracujeme velmi rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo, hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na ½ hodinu do ledničky.

K pečení košíčků jsem použila silikonové formičky na muffiny o ∅ 4 cm, můžete použít i jakékoli jiné, třeba klasické formičky na košíčky.

Z těsta vyválíme váleček a ten rozdělíme na 8 částí. Každou část namačkáme do formičky tak, aby těsto pokrývalo i celé její stěny. Do každé formičky na těsto položíme papírový košíček a do něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit). Pečeme 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Po upečení papírové košíčky se zátěží vytáhneme, těsto necháme ve formičkách úplně vychladnout a následně opatrně vyklopíme.


Citronovo-estragonová náplň
90 g citronové šťávy
10 g estragonových lístků
2 malá vejce
80 g krupicového cukru
100 g másla

Estragon nasekáme na větší kusy. Smícháme jej v kastrolku s vejci, cukrem a citronovou šťávou. Na mírném plameni směs za stálého míchání metličkou zahříváme do momentu, kdy začne houstnout (do 75°C). Kastrol odstavíme z hořáku a směs propasírujeme přes sítko. Necháme vychladnout.

V robotu utřeme máslo do pěny a po lžících do něj zašleháme citronovou směs. Krém necháme lehce ztuhnout v ledničce (asi 1 hodinu) a naplníme jím vychladlé košíčky z křehkého těsta. Krém na povrchu uhladíme. Ozdobíme malinou, lístky estragonu a kandovanou citronovou kůrou.


Kandovaná citronová kůra

Kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu nastrouháme škrabkou na tenké pásky. V malém kastrolku rozpustíme v 1 dcl vody 2 lžíce krupicového cukru, přidáme citronovou kůru a 10 minut ji v cukrové vodě povaříme. Následně ji scedíme a necháme oschnout na papírové utěrce.









6 komentářů:

  1. Dobrý den, škoda, že jste nedala avízo dříve. Zářiový F.O.O.D. už se neprodává :-/ Ráda bych si jej koupila. Jinak super recepty, moc ráda podle Vás peču :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel jsem to nějak dřív nestihla. Na FB foto z FOODu bylo hned, tak o tom čtenáři blogu věděli.

      Vymazat
  2. Nádherná citronová jednohubka :) Vypadá to naprosto užasně až se mi sbíhají sliny :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, ráda bych košíčky vyzkoušela na oslavu. Mají se nechat odležet a nebo jsou určené ke konzumaci nejlépe ihned? Děkuji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lépe nechat odležet, stačí 1 den.

      Vymazat