neděle 2. srpna 2015

Višňový dort z kysané smetany




Višně už končí, tak ještě honem jeden osvěžující nepečený (kromě korpusu) dort do těch nadcházejících veder, která nás zase čekají příští týden. 

Piškotový korpus
2 vejce "M"
60 g krupicového cukru
25 ml slunečnicového oleje
80 g hladké mouky
2 g prášku do pečiva

Dno dortové formy o ∅ 22 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a vysypeme moukou. Hladkou mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.

Bílky vyšleháme do pěny, postupně po lžících do nich zašleháme cukr – musí se v něm dobře rozpustit. Následně do směsi zašleháme jeden po druhém žloutky a olej. Na závěr jen velmi rychle mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme a pečeme 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C, s ventilátorem 160°C. Upečený piškot vyjmeme z formy a necháme jej úplně vychladnout.


Smetanový krém
20 g plátků želatiny
700 g kysané smetany
50 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
400 ml smetany ke šlehání

Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat (připomíná pomačkaný igelitový sáček).

Kysanou smetanu rozmícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Dvě lžíce kysané smetany odebereme do kastrolku a ohřejeme ji, rozmícháme v ní nabobtnalou želatinou, ze které jsme předem vymačkáli přebytečnou vodu, dokud se úplně nerozpustí. Rozpuštěnou želatinu zamícháme do zbývající kysané smetany. Ušleháme smetanu a opatrně, aby moc nespadla, ji zamícháme do smetanové směsi.

Piškotový korpus uzavřeme do dortové obruče a nalijeme na něj smetanovou náplň. Dáme na hodinu do ledničky.


Višňové želé
200 g višní
200 ml vody
20 g plátků želatiny
2 lžíce moučkového cukru

Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat (připomíná pomačkaný igelitový sáček).

Višně rozpůlíme a vypeckujeme, spolu s vodou a cukrem je přivedeme k varu. Vaříme 5 minut, z povrchu lžící sbíráme pěnu, pokud se tam vytvoří. Povařené višně odstavíme z hořáku, necháme krátce vychladnout a rozmícháme v nich nabobtnalou želatinu. Za občasného míchání necháme chladnout, dokud nezačne lehce tuhnout.

Na ztuhlou smetanovou náplň nalijeme višňovou želatinu. Dáme vychladit na 2 hodiny nebo na celou noc do ledničky. Poté opatrně vyjmeme dort z formy.




3 komentáře:

  1. ahoj, tvoj recept aj torta vyzerajú skvele. Musím to vyskúšať :-) Chcem sa spýtať, či sa dá nahradiť tá želatína niečim iným v smotanovom kréme. díky za odpoveď. iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč chcete nahrazovat želatinu? No dá se nahradit třeba agarem, ale já s ním nerada pracuji, tak neporadím co s ním.

      Vymazat
  2. Dort vypadá úžasně. Vyzkoušíme!

    OdpovědětVymazat