neděle 9. srpna 2015

Malinový cheesecake z ricotty




Krásné nedělní odpoledne a zahradní rodinná oslava narozenin jednoho šestiletého chlapíka. K ní se skvěle hodil koláč z křehkého těsta s ricottou, malinami a praženými pistáciemi.

Těsto
175 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
špetka soli
100 g vychlazeného másla
1 žloutek
2 lžíce ledové vody


Mouku a cukr prosejeme a promícháme se solí. Přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, žloutek a 1 až 2 lžíce ledové vody a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto.

Těsto rozetřeme po koláčové formě o ∅ 24 cm (nejlépe s odnímatelným dnem) tak, aby pokrývalo i bok formy. Formu s těstem dáme na 30 minut do mrazničky. Před pečením na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 170°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě. Upečený korpus necháme částečně vychladnout.


Náplň
250 g ricotty
150 g kondenzovaného slazeného mléka
2 vejce
500 g malin
15 g zelených nesolených pistácií


Ricottu vyšleháme metličkou spolu s vejci a kondenzovaným mlékem. Náplň nalijeme na předpečený podklad koláče a dáme péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 160°C s ventilátorem.

Během pečení nasekáme pistácie na menší kousky a krátce je opražíme na pánvičce na sucho.

Ihned po vytažení koláče z trouby na něj naskládáme maliny špičkou nahoru a posypeme pistáciemi. Dáme vychladit na 2 hodiny do ledničky.















3 komentáře:

  1. Krásné fotky, všechno muselo chutnat skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  2. krásný fotky! :) až po focení v Alchymistovi mi došlo, že tvůj blog vlastně sleduju dlouhou dobu, takže zdravím! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky. Přiznávám, že už nějakou dobu nestíhám sledovat "konkurenci", tak jsem byla ráda, že jsem takto příjemně poznala nové kolegyně.

      Vymazat