čtvrtek 6. srpna 2015

Focaccia s liškami a rozmarýnem




Další recept, který jsem dostala od kamarádky Cece z Itálie. Kvásková focaccia je sice časově daleko náročnější než ta z droždí, ale je tak skvělá, že stojí za tu námahu. Je měkká a voňavá, její neodmyslitelnou ingrediencí je olivový olej, který je potřeba vybrat opravdu kvalitní. Pokud máte raději vyšší focacciu, použijte menší plech, než je uvedený v receptu.

Kvásek
1 lžíce aktivního pšeničného kvásku
150 g hladké pšeničné mouky
150 ml vlažné vody

Suroviny smícháme v misce, přikryjeme ji potravinářskou fólií a odstavíme na 10 až 12 hodin na teplejší místo.


Těsto
celý kvásek
300 g hladké pšeničné mouky
200 ml vlažné vody
8 g soli
olivový olej

V míse smícháme kvásek, mouku, vodu a sůl a krátce hněteme. Vznikne řidší lepkavé těsto. To dáme do misky vymazané olivovým olejem, přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout, přičemž každých 30 minut těsto odvzdušníme přeložením na polovinu.


Náplň
200 g lišek obecných
špetka soli
snítka rozmarýnu
5 cl olivového oleje
vločková sůl

Během kynutí si připravíme lišky. Očistíme je, větší překrojíme na půl a v misce je promícháme s lžící olivového oleje a špetkou soli. Obereme lístky ze snítky rozmarýnu.

Hlubší plech o rozměrech 35 x 24 cm vymažeme olivovým olejem a vykynuté těsto rozprostřeme po celé jeho ploše. Do těsta uděláme prsty na rukou důlky, poklademe na něj připravené lišky a do důlků nalijeme zbytek olivového oleje. Celý koláč lehce posypeme vločkovou solí a rozmarýnem a lehce je do těsta zatlačíme. Dáme kynout na 1 až 2 hodiny (dokud nezdvojnásobí svůj objem).

Pečeme 25 až 30 minut v troubě vyhřáté na 230°C.







2 komentáře:

  1. Tak toto vypadá naprosto famózně! Jen kdyby jsem našla nějaké houby v tomto suchu. Tvé lišky jsou sbírané či kupované? Jestli kupované, tak kde prosím?

    OdpovědětVymazat