čtvrtek 9. července 2015

Slané třešňové pirožky





Recept na tyto nezvyklé slané pirožky z bramborového těsta plněné třešněmi mi poslala Katka a moc za něj děkuji. Má jej od babičky z východního Slovenska, která byla zakarpatskou Rusínkou. Takovou nezvyklou a zajímavou kombinaci jsem musela hned vyzkoušet a musím říct, že se k nim budu rozhodně vracet. Protože byly skvělé! Příště bych se nebála je vyzkoušet i s troškou kysané smetany místo sádla. 

Suroviny na cca 20 taštiček
450 až 500 g polohrubé mouky
1 velké vejce
1 velká brambora
cca 300 g třešní
1 cibule
2 vrchovaté lžíce sádla nebo slunečnicového oleje

Omytou bramboru uvaříme v neosolené vodě do měkka, necháme ji chvilku vychladnout a oloupeme.  Celou noc ji necháme vychladit v ledničce. Druhý den vypeckujeme a rozpůlíme třešně. Bramboru nastrouháme na jemno nebo propasírujeme, promícháme se 450 g mouky a vejcem. Na vále vypracujeme pevnější nelepivé těsto. Mouku přisypáváme podle potřeby, pokud by bylo těsto moc tuhé, můžeme přidat lžičku studené vody. S bramborovým těstem je potřeba pracovat rychle, aby nezřídlo.

Těsto rozválíme na tenkou placku, silnou asi 3 mm, vykrajujeme kolečka o ∅ 9 cm. Na každé položíme 3 půlky třešně, přehneme na půl a okraj dobře přimáčkneme. Ozdobný okraj vytvoříme pomocí hrotů na vidličce.

Taštičky vhazujeme do vroucí osolené vody, po vyplavání vaříme přibližně 15 minut.

Během vaření taštiček si připravíme cibulku. Nakrájíme ji na tenká půlkolečka. Sádlo nebo olej v kastrolku rozehřejeme na vysokou teplotu a cibuli do něj vhodíme, mícháme, aby se cibule rovnoměrně prosmažila, zlátnoucí cibulku vyndáme na papírovou utěrku, aby se zbavila přebytečného tuku.

Uvařené pirožky dáme do mísy, polijeme je trochou rozpuštěného sádla nebo oleje, posypeme lehce solí a cibulkou a promícháme je.







5 komentářů:

  1. Zaujimave-ceresne naslano...
    Moje deti miluju pirohy! Najma bryndzove a ja taaak nerada robim, pretoze musim spravit plnu obrovsku misu a hned je zjedena!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají lákavě :) Přijde mi zajímavá kombinace slaného a sladkého, zkoušela jsem nedávno zeleninový salát s quinoou a balkánským sýrem a přidala jsem do něj právě také třešně a chutnalo to skvělě :) Tento recept musím taky někdy zkusit :)

    www.meadelaida.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. To je úžasný nápad, mám ráda tyto kombinace :) Jindra

    OdpovědětVymazat
  4. Právě jsme je dojedli, jsou výborné! Příště (protože jsme je určitě nedělali naposled) je zkusíme posypat fetou nebo balkánským sýrem.
    Děkuji za recept a za skvělý blog, často se u Vás inspiruji:)
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý nápad s tím balkánským sýrem, to by mohlo být super!

      Vymazat