středa 15. července 2015

Citronový koláč s koriandrem


Citronový koláč podle francouzského cukráře Jacquese Genina. Můžete jej podle něj zkusit s vanilkou, mátou, bazalkou, rozmarýnem, ale protože miluji koriandr, tak moje volba byla jasná. Koriandru v něm není mnoho, tak je tam cítit jen lehce a nepřebíjí chuť citronu, spíše ji pěkně podtrhuje. Poprvé jsem jej dělala na Festiválek U Palce do Tišnova, který proběhl o uplynulém víkendu, a čekala s obavami na reakce, ale zaprášilo se po něm jako po prvním, takže asi chutnal :-)


Těsto
180 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
špetka soli
1 vejce
85 g másla


Ze všech surovin vypracujeme velmi rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo, hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na ½ hodinu do ledničky.

Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do formy na koláč o ∅ 23 cm tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzduchem, poté vyjmeme papír se zátěží a pečeme dalších 5 až 10 minut. Po upečení necháme vychladnout.


Citronová náplň
180 g citronové šťávy
10 g natě koriandru
3 velká vejce
170 g krupicového cukru
200 g másla


Koriandr nasekáme na větší kusy. Smícháme jej v kastrolku s vejci, cukrem a citronovou šťávou. Na mírném plameni směs za stálého míchání metličkou zahříváme do momentu, kdy začne houstnout (do 75°C). Kastrol odstavíme z hořáku a směs propasírujeme přes sítko. Necháme lehce vychladnout.

V robotu utřeme máslo do pěny a po lžících do něj zašleháme citronovou směs. Krém necháme lehce ztuhnout v ledničce (asi 1 hodinu) a naplníme jím vychladlý korpus z křehkého těsta. Krém na povrchu uhladíme a posypeme lístky koriandru.









3 komentáře:

  1. Mmm, vypadá nádherně :) Ale co se mi fakt hodně líbí, tak ten makový dort s lemon curd !!

    OdpovědětVymazat
  2. Kurnik. Dala bych si ho s mátou. Asi se hecnu.

    OdpovědětVymazat