úterý 16. června 2015

Vinná klobása s medvědím česnekem




Plnička klobás u Vašeho masomlýnku nemusí zahálet, zvlášť když je grilovací sezona v plném proudu, a čerstvá domácí vinná klobása je skvělá. Výroba není moc složitá, jen to chce trochu cviku při jejich plnění. Já mám robot Kenwood s masomlýnkem a tak to jde včetně míchání prátu jak na drátkách. Zkoušela jsem už různé varinaty, mělnění masa na různé velikosti, ale tato nám chutnala nejvíc. Nejsložitější bylo sehnat střívka, na vinnou klobásu se používají spíše skopová, která jsou tenčí, ta na fotkách jsou vepřová. Prodávají se v řeznických speciálkách, Makru, ale minimálně po 25 metrech. To ovšem nevadí, stačí je v igelitovém sáčku prosypat solí a můžete je dát zamrazit. Před použitím je stačí namočit do studené vody.

Suroviny
1½ kg vepřového plecka
700 g vepřového boku bez kosti (tučnějšího)
300 g zadního hovězího
4 starší housky
200 ml mléka
200 ml bílého suchého vína
4 stroužky česneku
sůl podle chuti (cca 30 g)
4 g pepře
7 ks hřebíčku
7 kuliček nového koření
½ lžičky muškátového oříšku
40 g medvědího česneku
skopová nebo vepřová střívka

Střívka namočíme do studené vody.

Housky rozlámeme a namočíme do mléka. Maso nakrájíme na kostičky cca 3 x 3 cm, hovězí a vepřové necháme zvlášť, promícháme je s částí soli. Hřebíček a nové koření rozemeleme nebo rozdrtíme v hmoždíři, spolu s muškátovým oříškem je rozmícháme ve víně.

Nejdříve pomeleme hovězí maso přes desku s otvory 5 mm. Dobře ho promícháme s vínem a kořením. Následně přes stejnou desku pomeleme vepřové maso, česnek a namočené housky. Přidáme pepř, další část soli a nadrobno nakrájený medvědí česnek. Vše promícháme, musí vzniknout dobře pojivá hmota, ale ne příliš řídká, které se říká prát.

Střívko navlečeme na plnicí nádstavec potřený olejem, aby se střívko neroztrhlo. Na jeho konci uděláme uzlík. Střívko naplníme prátem. Klobásky vytvoříme tak, že střívko v požadovaném místě stlačíme a otáčíme jim, jak je vidět třeba na tomto videu. Klobásky necháme chvíli zaschnout a uchováme je v ledničce nebo mrazničce. Jednotlivé klobásky jsem od sebe oddělovala až před grilováním.









4 komentáře:

  1. Milá Maryno, já žasnu nad rozsahem Vašeho kuchařského umění. Děkuji Vám za Váš úžasný blog, který se pro mě stal zdrojem nejen nevšedních receptů, ale také zajímavostí a poznatků z Vašich cest. Děkuji Vám za kulinářské a cestopisné obohacení! Přeji mnoho další inspirace! S pozdravem
    Emma F.

    OdpovědětVymazat
  2. Marynko dělám hodně laskpmin podle Tebe,jsi jednička a tak Tě prosím o nějaký recept na jahodovou marmeládu!Jednoduchou a dobrou:-) Díky Dája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dajo, nezavařuji vůbec, tak s receptem na marmeládu asi nepomůžu.

      Vymazat
  3. Tak tohle jsem neměla vidět... Minulý týden jsem viděla v krámě plnicí nástavec a od té doby si číkám, že je to blbost, kterou nepotřebuju a neužiju. A teď toto... :)

    OdpovědětVymazat