pondělí 15. června 2015

Paštika z kachních jater s černorybízovým želé




Občerstvení na degustaci přírodních vín Víno není vinno si žádalo něco extra, tak jsem chtěla i klasickou játrovou paštiku něčím ozvláštnit. Kachna se dobře snoubí s ovocem, tak padla volba na černý rybíz a želé z něj. Volba to byla asi dobrá, protože se po ní zaprášilo jako první. Černý rybíz můžete nahradit i lesním ovocem, to už jsem také vyzkoušela.

Suroviny
15 g másla
2 lžíce olivového oleje
1 šalotka
2 stroužky česneku
500 g kachních jater
100 ml portského vína
125 g másla
40 ml smetany na vaření
20 g blanšírovaných mandlí
čerstvý tymián a estragon
sůl
pepř


Máslo a olej rozehřejeme ve větší pánvi na středním plameni, přidáme šalotku a dvě minuty ji restujeme, poté přihodíme stroužky česneku rozdrcené nožem a lístky čerstvého koření. Přidáme očištěná játra a restujeme další minutu. Přilijeme portské a vaříme, dokud se tekutina neodpaří a játra nebudou úplně hotová.

Během restování jater postříkáme formu na biskupský chlebíček lehce vodou a vyložíme ji potravinářskou fólií, kterou dobře přimáčkneme k formě a uhladíme.

Játra rozmixujeme s máslem a smetanou dohladka, dochutíme pepřem a solí. Do vzniklé směsi zamícháme mandle nasekané na menší kousky. Paštiku rovnoměrně rozetřeme po celé ploše formy a na povrchu ji uhladíme. Dáme chladit na 2 hodiny do ledničky.


Černorybízové želé
200 g černého rybízu
(může být mražený)
1 lžíce třtinového cukru
10 g plátkové želatiny

Plátky želatiny namočíme do studené vody, aby nabobtnala. Připomíná potom zmačkaný igelitový sáček.

Stopek zbavený černý rybíz dáme do kastrolku, přidáme cukr a 2 lžíce vody. Vaříme 5 minut. Následně propasírujeme přes sítko. Vzniklé pyré vrátíme do kastrolku, opět lehce ohřejeme, kastrolek sundáme z hořáku a rozmícháme v něm želatinu, ze které předem vymačkáme přebytečnou vodu. Necháme lehce vychladnout. Když směs začne tuhnout, nalijeme ji na vychlazenou paštiku. Formu opět vrátíme minimálně na hodinu (nebo dokud dostatečně neztuhne želé) do ledničky.

Před podáváním paštiku spolu s potravinářskou fólií vytáhneme z formy a krájíme ji na tenké plátky. Nejlépe chutná s domácí kváskovou bagetou nebo s ořechovým chlebem.




2 komentáře:

  1. Dobry den, kde prosim kupujete kachni jatra? Dekuji. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Brně mají čerstvá ve Steinexu, jinak mražená třeba v Tescu.

      Vymazat