čtvrtek 21. května 2015

Tagliatelle z červené řepy s chřestem




Chřest je v plné sezoně a na trhu se prodává už i mladá červená řepa s natí a tohle je jednoduchý a rychlý recept z těchto surovin. Využijete v něm navíc celou červenou řepu včetně listů, které jsou lehce pikantní a u nás se bohužel v kuchyni moc neužívají. 

Těstoviny
250 g hladké mouky
150 g semolinové mouky
4 vejce
svazek červené řepy i s natí


Pokud máte odšťavňovač, tak stačí omyté a oloupané bulvy červené řepy odšťavnit. Jestli jej nevlastníte, tak opět omyté a oloupané bulvy řepy zabalíme do alobalu a při 180°C je upečeme v troubě do měkka (cca 30 minut). Upečenou řepu rozmixujeme nebo propasírujeme.

Mouky promícháme s vejci a 4 lžícemi šťávy nebo pyré z červené řepy. Zpracujeme na hladké, lesklé, ale pevné těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet minimálně 30 minut v ledničce.

Těsto rozdělíme na čtyři části, každou rozválíme na velmi tenký plát, ten srolujeme jako šneka a nakrájíme na tenké nudle – tagliatelle. Já používám na rozvalování i krájení strojek. Těstoviny vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme 3 až 4 minuty, aby byly na skus. Těsně předtím, než dáme vařit těstoviny, si připravíme chřest.


500 g zeleného chřestu
nať z červené řepy
1 lžíce přepuštěného másla
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
50 g Gran Moravie
sůl
pepř

hrubozrnná mořská sůl

Ze sýru uděláme pár hoblinek na ozdobení, zbytek nastrouháme na jemno.

Špargl omyjeme, odlomíme dřevnaté konce a nakrájíme jej na 3 cm špalíčky. Stranou si necháme špičky chřestu. Omytou nať z červené řepy rozdělíme na listy a řapíky. Řapíky nakrájíme na 2 cm špalíčky, menší lístky necháme celé, větší překrojíme na půl.

V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a olej, vhodíme na něj česnek rozdrcený dlaní, špalíčky chřestu bez špiček a řapíky červené řepy. Restujeme 5 minut, následně vyjmeme česnek a přihodíme špičky chřestu, osolíme, opepříme a restujeme ještě další 3 minuty. Na závěr na pánev hodíme listy červené řepy a sýr, na pánvi už jen promícháme. K takto připravenému základu dáme uvařené těstoviny, promícháme a servírujeme. Dozdobíme hoblinkami Gran Moravie a posypeme zrnky hrubozrnné soli.









2 komentáře:

  1. Dobry den,
    Jaký máte strojek na nudle?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, mám nádstavce k robotu Kenwood Major. Jsou sice drahé, ale zase je to s nimi všechno rychle udělané.

      Vymazat