pátek 22. května 2015

Krémový rebarborový koláč




Krémový rebarborový koláč jsem pekla na degustaci přírodních vín, která proběhla minulý pátek v Brně. Byl to takový hokus pokus, ráno jsem na trhu objevila rebarboru a řekla si, že z ní narychlo ještě něco udělám. Hokus pokus to byl asi povedený, protože se koláč snědl jako první a dokonce jsem si za něj vysloužila láhev vína :-)

Těsto
150 g hladké mouky
50 g mandlové moučky nebo jemně mletých mandlí
100 g másla
40 g moučkového cukru
1 žloutek
½ lžičky prášku do pečiva
špetka soli

Mouku prosejeme spolu s cukrem a práškem do pečiva, zamícháme do ní sůl a jemně mleté mandle. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, žloutek a vypracujeme těsto. Vytvoříme z něj kouli, tu zabalíme do potravinářské fólie a dáme minimálně na 30 minut do ledničky.

Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do formy na koláč o ∅ 23 cm tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzduchem, poté vyjmeme papír se zátěží a pečeme dalších 5 minut. Po upečení necháme chvilku vychladnout.

Náplň
3 delší šlahouny rebarbory
40 g krupicového cukru
150 ml smetany ke šlehání
100 ml kysané smetany
1 vejce
2 žloutky
10 g vanilkového cukru
2 lžíce blanšírovaných plátků nebo hranolků mandlí

Rebarboru oloupeme a nakrájíme ji na delší špalíčky tak, aby byly přes celou šířku formy. Rebarboru promícháme s 10 g krupicového cukru a necháme 10 minut stát.

V míse promícháme metličkou obě smetany, zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, vejce a žloutky. Vznikne hustší krém, ten nalijeme na předpečený koláčový korpus a na něj poklademe špalíčky rebarbory. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 160°C, poté posypeme povrch mandlemi a pečeme ještě dalších 20 až 30 minut při stejné teplotě. Krém v upečeném koláči musí při doteku bříškem prstu lehce pružit. Koláč necháme vychladnout ve formě. Před podáváním jej pocukrujeme moučkovým cukrem. Hodí se k němu i kopeček kysané smetany. Krájet opravdu opatrně, těsto je hodně křehké!

Víno není vinno, Besední dům, 15. 5. 2015
Víno není vinno, Besední dům, 15. 5. 2015






Žádné komentáře:

Okomentovat