úterý 19. května 2015

Čokoládový dort s kokosovým mlékem



To zase bylo obžerství :-) Krevety, karbanátky, lilek, špízy, sushi, jahodové knedlíky, pivo z Doubravníka a k nim tenhle hutný čokoládový dort s kokosovým mlékem, krémem z mascarpone a čerstvým ovocem. Tahle narozeninová oslava se fakt povedla!

Korpus
90 g kakaového prášku
50 g hořké čokolády
(minimálně 70%)
200 ml vody
150 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
½ lžičky prášku do pečiva
špetka soli
90 g másla
180 g třtinového cukru
2 vejce
250 ml kokosového mléka

Čokoládu nalámeme na malé kousky, promícháme ji s kakaem a přelijeme vařící vodou. Mícháme metličkou, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a nevznikne hustá směs. Necháme vychladnout.

Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Mouku prosejeme se sodou a práškem do pečiva, zamícháme do ní sůl. Máslo roztopíme a necháme lehce prochladnout.

Cukr spolu s máslem krátce šleháme, následně do směsi zašleháme celá vejce, jedno po druhém. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná pěna. Poté zašleháme, při nejmenší rychlosti, kokosové mléko a čokoládovou směs, oboje přidáváme na střídačku po lžících. Na závěr vmícháme mouku. Těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme cca 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Zda je korpus upečený zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane čistá, můžeme formu vytáhnout z trouby. Korpus necháme vychladnout ve formě a teprve potom jej opatrně vyjmeme. Korpus si můžeme připravit i den předem.

Mascarpone krém
250 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání
2 lžíce kokosového mléka
2 lžíce moučkového cukru
jahody
kuličky Lindor s kokosovou náplní
jedlé květy


Mascarpone vyšleháme s cukrem do pěny, přilijeme smetanu a šleháme při postupném zvyšování rychlosti, dokud nevznikne pevný krém. Ten rozprostřeme na povrchu vychladlého dortu a ozdobíme jej omytými celými a rozpůlenými jahodami, kuličkami Lindor a jedlými květy. Dort můžeme podávat ihned.










15 komentářů:

  1. Tolik dobrot ♥ a ten dort - to je mňamka už jen na pohled !!!

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Maryno, dort vypadá moc lákavě - je vidět, že v jednoduchosti je krása. Určitě ho někdy vyzkouším upéct. Ráda bych se zeptala, jak moc byl kokos v dortu cítit. Kokosové mléko mi přijde docela jemné a čekala bych, že ho čokoláda v těstě bude přebíjet. Děkuji a gratuluji k úspěchu na Food blogu roku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokos tam byl cítit jen trošičku, spíš to bylo díky kokosovému mléku takové vláčnější a mazlavější. Děkuji za přání.

      Vymazat
  3. Dort je nádherný!Chtěla bych se ale zeptat jaké kokosové mléko použít? Stejně tak nevím jestli je kakaovým práškem myšleno klasické kakao, nebo nějaký speciální prášek? Předem děkuji za odpověď. Jíťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokosové mléko jsem koupila nějaké v plechovce v Bille, kakaovým práškem se rozumí kakao.

      Vymazat
  4. Anonymní17.06.15 8:54

    Vcera upeceno na oslavu narozenin, vsem moc chutnal! Diky za recept ;) Jedle kviti bohuzel nebylo v dosahu (leda v zaprasene podobe od silnice :( ) takze navrch prisly jahody, tresne a boruvky a taky to bylo fajn.

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes jsem pekla a byl úžasný! Díky za recept, Majda :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, Maryno je vláčný tento korpus nebo, který je nejlepší čokoládový? Máte jich tu plno a nevim, který upéct. Děkuji Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, korpus je vláčný a kokosové mléko jej příjemně ovoní.

      Vymazat
  7. Dobrý den,hledam dort pro syna k narozeninám,ma rad kokos a čokoládu,takze se tento krásný dort jeví jako ideální kandidát ��Mam jen dotaz,jestli nic nezkazím,když udělám 2 korpusy a krém dam mezi ně?
    Děkuji a přeji mnoho úspěchu
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete, ale 2 korpusy z této základní dávky, aby ho krém unesl.

      Vymazat
  8. Dobry vecer Maryno, tento dort jsem pekla aspon 4x a vzdy perfektni a vsem chutnal 😊
    Ted ho chci pect na oslavu narozenin, akorat nevim jak moc by uspel takto poctive cokoladovy... myslite ze je mozne ho dat s kakaem+ mlecnou cokoladu?
    A jeste jeden dotaz pro odbornika, jestli by bylo mozne upect 2 korpusy ze kterych bych udelala 4 a promazala kremem? Unese to, kdyz do slehacky pridam treba stuzovac slehacky? Krasne leto, preje Vendula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi bych ten dort s mléčnou čokoládou nedělala, použila bych alespoň 50%. Korpusy jsou dost těžké, tak nevím, jestli by čtyři vrstvy nebyly moc.

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověd :) asi to tedy riskovat nebudu a buď upeču dva zvlášť, nebo zkusím objevit nějaký jiný recept ještě :)

      Vymazat