neděle 15. března 2015

Salát z pečené zeleniny s rukolou a Lučinou




Pečená mrkev a červená řepa, ale klidně by se k nim hodila třeba i petržel, batáty... s rukolou, Lučinou (pro kterou tento recept vznikl) a krémovým balsamikem. Vše můžete posypat ještě praženými semínky dýně, slunečnice nebo piniovými ořechy.

Suroviny na 2 porce
2 menší mrkve
1 středně velká řepa
50 g rukoly
80 g Lučiny
olivový olej
krémový balsamikový ocet
velká špetka sušeného tymiánu
citron
sůl
bílý pepř
vločková sůl

Plech vyložíme pečicím papírem.

Lžíci olivového oleje rozmícháme se lžičkou citronové šťávy, tymiánem a malou špetkou soli. Mrkve očistíme, rozkrojíme podélně na čtvrtiny a vložíme do připravené marinády. Ze všech stran je v ní obalíme. Mrkve položíme na část plechu a polijeme je marinádou.

Další lžíci oleje smícháme se lžičkou citronové šťávy a malou špetkou soli. Červenou řepu omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na tenké půlměsíčky a vložíme do připravené marinády. Ze všech stran ji v ní obalíme, položíme na druhou část plechu a polijeme marinádou. Pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem.

Před podáváním si připravíme opět lžíci olivového oleje, ten promícháme se lžičkou citronové šťávy a s malou špetkou soli. Přidáme opranou a osušenou rukolu a protřeseme, aby se rukola promísila se zálivkou.

Na dva talíře rozdělíme rukolu, na ni poklademe upečenou zeleninu a rozdrobíme Lučinu. Dokořeníme čerstvě mletým bílým pepřem, můžeme lehce posypat vločkovou solí, a pokapeme krémovým balsamikem.




2 komentáře:

  1. Lehkost a pastva pro oči, ideální večeře

    OdpovědětVymazat
  2. Špička! Dělala jsem si ho během týdne asi třikrát :-)

    OdpovědětVymazat