neděle 8. března 2015

Růžičková kapusta v odpalovaném těstě s omáčkou z červené řepy



To jsme tak hodnotili u piva poslední restaurant day v Tišnově a hned vymýšleli další, co budeme vařit... A tak se to naše mudrování po těch mnoha a mnoha pivech dostalo až k růžičkové kapustě a lítosti nad tím, že se u nás celkem málo jí, a přitom je tak skvělá. Brainstorming nakonec vyplodil knedlíky z bramborového těsta plněné růžičkovou kapustou a parmskou šunkou, s redukcí z červené řepy a posypané smaženou cibulkou. Skvělé zimní jídlo! Já moc neprožívám bramborové knedlíky, tak jsem si náš vymyšlený recept upravila a udělala je z odpalovaného těsta. Díky Tome, Danuško, Mono a Michale :-)

Suroviny na 12 kusů
12 ks růžičkové kapusty
250 ml mléka
125 g hrubé mouky
2 lžičky slunečnicového oleje
1 žloutek
špetka soli
50 g parmské šunky
hrubá mouka na vál

Růžičkovou kapustu očistíme, pokud jsou horní lístky škaredé, tak je sloupneme a seřízneme košťál. Košťál nařízneme do kříže. Růžičkovou kapustu vhodíme do vařící osolené vody a blanšírujeme ji do poloměkka (asi 5 minut), poté ji rychle scedíme a ihned vhodíme do ledové vody, aby neztratila barvu. Kapustu necháme okapat.



Mléko s olejem a solí přivedeme k varu, vsypeme do něj najednou všechnu mouku a rychle mícháme, aby se nevytvořily žmolky. Na mírném plameni ještě chvilku propařujeme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce. Do prochladlého základu těsta vmícháme žloutek.

Během chladnutí těsta vymačkáme přebytečnou vodu z kapustiček papírovou utěrkou a každou obalíme v plátku parmské šunky.

Těsto vyklopíme na dobře pomoučený vál, zapracujeme do něj pouze tolik mouky, aby se těsto moc nelepilo a bylo hladké. Pokud by se do něj zapracovalo mouky víc, knedlíky by nebyly po uvaření tak měkké. Z těsta vyválíme váleček, který rozdělíme na 12 dílů. Z každého dílu vytvoříme placičku  a obalíme jí kapustičku se šunkou. V rukou vytvarujeme kuličku. Těsto musí být dobře spojené, aby se během vaření nedostala dovnitř knedlíků voda.

Knedlíky vaříme v osolené vodě. Po vyplavání na hladinu ještě 3 až 4 minuty, záleží na velikosti knedlíků.



Omáčka z červené řepy s balsamikem
1 větší červená řepa
2 lžíce demi-glace nebo 150 ml silného masového vývaru
100 ml vody (pokud použijeme demi-glace)
3 lžíce balsamikového octa
50 g másla
sůl
čerstvě mletý pepř

Máslo nakrájíme na malé kostičky a dáme ho do mrazničky.

Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemno. Demi-glace s vodou nebo vývar dáme do rendlíku, přidáme balsamiko a červenou řepu a vše vaříme asi 10 minut. Přecedíme a šťávu dále redukujeme asi na polovinu. Odstavíme z hořáku a kostku po kostce metličkou zašleháme vychlazené máslo (nemusíte použít ani všechno), dokud nevznikne omáčka krémové konzistence.

Uvařené knedlíky podáváme s omáčkou a smaženou cibulkou.




4 komentáře:

  1. Měl jsem to potěšení růžičkovou kapustu s omáčkou z červené řepy ochutnat. Bez mučení přiznám, že ani růžičkovou kapustu, ani červenou řepu nevyhledávám, ale tentokrát jsem žasl. Tak chutné vegetariánské jídlo jsem ještě nejedl. Kapusta byla křupavá jako čerstvá zelenina, ale byla měkká a omáčka byla pikantní a k další zelenině nebo i masu ideální. Zkrátka, samá chuť. Velice doporučuji.

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá luxusně! Určitě vyzkouším! Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzkoušeno. Omáčka byla luxusní, dokonce se oblizoval i můj manžel, který červenou řepu nejí!

    OdpovědětVymazat