pátek 13. března 2015

Mrkvové cupcakes s citronovým krémem z Lučiny




Co připravit malým koledníkům, kteří k Vám přijdou "po šlahačce" na Velikonoční pondělí? Zkuste třeba tyhle šťavnaté a vláčné cupcakes s citronovým krémem z Lučiny. Schválně jestli poznají, že jsou z mrkve :-).

Těsto na 10 cupcakes
120 g hladké mouky
80 g třtinového cukru
40 g vlašských ořechů
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky prášku do pečiva
½ lžičky mleté skořice
4 ks hřebíčků
2 kuličky nového koření
⅓ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
špetka soli
2 vejce
80 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
140 g mrkve
1 menší pomeranč
10 papírových košíčků o ∅ 5 cm


Do plechu na muffiny nebo silikonových košíčků vložíme papírové košíčky.

Z pomeranče vykrojíme jednotlivé díly, návod zde. Mrkev očistíme a spolu s pomerančem ji ve food processoru nasekáme na drobno, případně můžeme mrkev nastrouhat na jemno a pomeranč nasekat nožem.

Hřebíček spolu s novým kořením rozemeleme nebo roztlučeme v hmoždíři. Ořechy nasekáme na jemno. Mouku prosejeme spolu se sodou a práškem do pečiva, přimícháme k ní cukr, ořechy a všechno koření, včetně soli.

V druhé míse rozmícháme metličkou vejce, postupně do nich přiléváme za stálého šlehání olej, musí se dobře spojit (jako kdyby se lehce začala tvořit majonéza). Přimícháme suché suroviny, mrkev a pomeranč.

Těsto naplníme do papírových košíčků, mělo by dosahovat do ⅔ jejich výšky (u mě to byly dvě vrchovaté lžíce těsta). Pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem. Zda je těsto upečené, zjistíme špejlí. Košíčky necháme vychladnout na roštu.

Krém
300 g Lučiny nebo jiného smetanového termizovaného sýra
100 g másla
80 g moučkového cukru
1 citron


Citron propaříme: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Kůra se tím také rozvoní. Ostrouháme z něj na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu.

Máslo s cukrem a citronovou kůrou utřeme do pěny (třeme asi 10 minut při nízké rychlosti), přidáme sýr a 1 lžíci citronové šťávy a třeme dalších 5 minut, opět při nejnižší rychlosti. Krém dáme na 30 minut vychladit do ledničky. Na každý košíček navršíme desetinu krému, ten urovnáme špachtličkou do hladka nebo jej necháme klidně lehce neforemný. Nahoru položíme marcipánovou mrkvičku.

Marcipánové mrkvičky
100 g marcipánu
oranžová gelová barva
zelená gelová barva


Marcipán si rozdělíme na dvě části. 80 g marcipánu obarvíme na oranžovo, zbývající část na zeleno. Barvit je nejlépe gelovou barvou, používám třeba Wilton. Na obarvení tohoto množství stačí barvy na špičku nože.

V ruce vytvarujeme mrkvičky, v horní širší části uděláme špejlí důlek, do kterého zasuneme nať. Tu vytvoříme ze tří tenkých válečků. Špičkou nože nebo žiletkou uděláme na mrkvičkách rýhy.









4 komentáře:

  1. Krásné a mrkvičky moc povedené :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, tak to vypadá perfektně.. Zrovna bych jeden zakousla ke kávě :o)))) Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam ty vypadaj moc dobře! Já dělala mrkvové cupcakes už jednou, ale vůbec se mi nepovedly. Na Velikonoce zkusím ty podle tvého receptu :)

    Life by Peggy

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle je má oblíbená kombinace!

    OdpovědětVymazat