středa 18. března 2015

Čokoládový dort s portským vínem



Čokoládová čokoládovost, tak se rozplývali nad tímto narozeninovým dortem notně "zmožení" kamarádi pozdě v noci po několika hodinách hraní pinecu, když jsme ho začali cupovat :-) Hodně čokoládový, vláčný a měkký korpus připomínající brownies a čokoládový krém, to celé provoněné portským vínem. Jano, přeji ještě jednou tolik let! :-)

Suroviny
360 g hladké mouky
60 g kakaa
1 vrchovatá lžička jedlé sody
180 g třtinového cukru
špetka soli
160 ml slunečnicového oleje
400 ml plnotučného mléka
80 ml portského vína
2 lžíce jablečného bílého octa


Dno dortové formy o ∅ 20 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Hladkou mouku prosejeme spolu se sodou a kakaem a zamícháme do ní cukr a sůl. V druhé míse smícháme olej s mlékem a portským vínem, přidáme suché suroviny a dobře promícháme. Na závěr velmi rychle vmícháme jablečný ocet. Těsto nalijeme do dortové formy, na povrchu uhladíme a pečeme cca 40 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem. Zda je těsto upečené, zjistíme špejlí. Upečený dort necháme vychladnout ve formě.

Čokoládový krém
250 ml smetany ke šlehání
150 g hořké čokolády
(minimálně 70%)
cca 20 g moučkového cukru
125 g mascarpone

20 ml portského vína
20 g strouhané hořké čokolády


Smetanu nalijeme do nádoby, kterou můžeme postavit do vodní lázně, rozlámeme do ní čokoládu na menší kousky. Ve vodní lázni tuto směs za stálého míchání zahříváme, dokud se nerozpustí čokoláda. Pozor, směs nesmí projít varem! Necháme vychladit do následujícího dne v ledničce.

Druhý den krátce vyšleháme mascarpone s cukrem, přidáme čokoládovou smetanu a šleháme při nízké rychlosti, dokud nevznikne pevný krém.

Vychladlý dortový korpus prořízneme podélně na poloviny. Spodní plát přeneseme na podnos, navlhčíme jej polovinou portského vína a potřeme jej polovinou krému. Na krém položíme druhý plát a celý postup zopakujeme. Vršek dortu posypeme strouhanou čokoládou. V chladnu necháme odležet alespoň dvě hodiny.






12 komentářů:

  1. Torta vyzerá fantasticky! Už sa teším ako ju spravím našim na narodeniny, majú totiž po jednom dni. Sú to milovníci vína aj čokolády tak snáď sa podarí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňami, spojení portského a čokolády by mě ani ve snu nenapadlo a přece se k sobě skvěle hodí. Určitě brzy vyzkouším v bezlepkové verzi (část mouky by se snad dala nahradit mandlovou moučkou) a už teď jsem zvědavá na výsledek :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní27.03.15 8:06

    Dobrý den, včera jsem pekla korpu. Vypadal úžasně, jen se mi asi po půl hodině praskl (a docela hodně) a vypoulil se do výšky v tom prasklém místě. Nevíte čím to mohlo být. Po upečení byl korpus pokryt takovou tvrdší vrstvou upečeného těsta (nebylo to takové mechové, a měkké jak třeba u jiných co peču), tak nevím jestli to třeba nebylo tím. Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi moc vysoká teplota v troubě?

      Vymazat
  4. Anonymní27.03.15 8:56

    Ještě jsem zapomněla zmínit že jsem těsto dělala v robotovi.

    OdpovědětVymazat
  5. Drahá Maryno, myslíš, že by šlo v receptu vynechat víno? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, že je stěžejní součástí dortu, tak asi ne. Volila bych jiný dort.

      Vymazat
  6. Moc děkuji za recept. Dort se vydařil a všem moc chutnal. Korpus byl super vláčný, určitě nepeču naposledy. Děkuji. P.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobry den, Maryno, je v poradku, ze je cokoladova smes na krem po vychladnuti tuzsi? Davala jsem pomery presne dle receptu, coko 72%. Dekuji, Denisa

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní07.03.16 0:02

    Dobrý den, včera jsem pekla dortík tatínkovi k 55. narozeninám. Byl vynikající! Děkuji moc za Vaše stránky! Vaše recepty jsem pekla už několikrát a vždy se podvedly, byly svěle napsané a moc vám chci poděkovat! Jen tak dál! Ráda se na Vaši stránku vracím. S.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, je možno vynechat jablečný ocet? Bohužel jsem jej nesehnala. Případně jej něčím nahradit? Ublíží to dortu moc, když tam nebude? Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat