čtvrtek 5. března 2015

Pomerančové brioche

Vůně pomeranče linoucí se z kuchyně láká všechny ke stolu. Ještě teplé, krásně měkké briošky jsou ta nejlepší snídaně. S pomerančovou nebo meruňkovou marmeládou... Nebo si je můžete dát, stejně jako Sicilané, vychladlé se zmrzlinou. Výborně se k nim bude hodit třeba tahle pomerančová z kysané smetany.

Suroviny na 8 kusů
250 g hladké mouky
5 g instantního droždí
35 g moučkového cukru
4 g soli
40 g vlažného mléka
2 vejce
90 g změklého másla
6 g pomerančového likéru nebo šťávy
6 g tekutého medu
1 pomeranč
1 vejce a 1 lžíce mléka na potření

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.

Pomeranč propaříme: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Kůra se tím také rozvoní. Ostrouháme z něj na jemném struhadle oranžovou vrstvu kůry.

Mouku a cukr prosejeme a promícháme je s droždím, solí a pomerančovou kůrou. Robot s hnětacím hákem zapneme na nejmenší rychlost a k mouce nejdříve přilijeme vlažné mléko a poté zapracujeme vejce jedno po druhém. Následně do těsta vmícháme postupně máslo nakrájené na malé kostičky. Vždy se musí kostička dobře propojit s těstem, než přidáme další, aby se tuk od těsta neodděloval. Naposledy do těsta zapracujeme likér rozmíchaný s medem. Musí vzniknout pevnější, ale hladké a elastické, těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (asi 2 hodiny).

Vykynuté těsto rozdělíme na osm rovnoměrných dílů. Z každého dílu odštípneme 1/5. Z obou částí vytvoříme kuličku. Větší část položíme na plech s pečicím papírem, lehce ji zploštíme a uprostřed uděláme důlek. Do důlku položíme menší kuličku. Plech strčíme do igelitové tašky nebo sáčku a dáme jej na 12 hodin do ledničky, případně jej přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě dokud briošky nezdvojnásobí svůj objem (asi 2 hodiny).

Před pečením rozšleháme vejce se lžící mléka a potřeme briošky. Pečeme do zezlátnutí, přibližně 15 minut, v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem. V polovině pečení jsem je pro větší lesk ještě jednou potřela rozšlehaným vejcem s mlékem. Po upečení vypneme troubu a plech v ní necháme ještě 5 minut.






2 komentáře:

  1. Marynko, vypadají nádherně !!!! Píšu si recept ...... přeji ti krásný zbytek neděle ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem si odbyla premiéru s těstem kynutým v chladu :) Houstičky moc dobré, k snídani jak dělané, akorát jsem měla celkem tvrdou kůrku. Nevíte, čím by to mohlo být? Moc dlouho v trouhě možná?

    OdpovědětVymazat