pondělí 23. února 2015

Makový sernik




Minulou neděli jsme v Tišnově pořádali Restaurant day, na kterém jsem prodávala v rámci polského menu i tento makový sernik. Spoustě lidí moc chutnal a prosili o recept, jenže já ho nestihla ani vyfotit, tak jsem jej musela dělala tento víkend znovu. Ostatně, stejně jsme potřebovali nějakou energetickou bombu na plánovaný sobotní výlet podél Svitavy do Bílovic :-)  

Makový korpus
125 g změklého másla
10 g vanilkového cukru
40 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
3 vejce
40 g třtinového cukru
150 g modrého máku
50 g mandlové moučky nebo jemně mletých mandlí
špetka soli

Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moučkou. Sernik se peče ve vodní lázni, proto doporučuji použít silikonovou formu, kterou není potřeba ani vymazávat. Pokud použijeme klasickou plechovou formu, musíme ji zvenčí obalit v několika vrstvách alobalu, aby se do ní během pečení nedostala voda.

Pomletý mák smícháme s mandlovou moučkou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.

Máslo utřeme s citronovou šťávou, vanilkovým a moučkovým cukrem do pěny. Postupně do pěny zapracujeme jeden po druhém žloutky. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého postupně po lžících zašleháme třtinový cukr. Sníh spolu se sypkými surovinami opatrně zamícháme do máslové pěny. Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme cca 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.

Tvarohová náplň
500 g měkkého tučného tvarohu (v kostkách)
4 vejce
100 g krupicového cukru
50 g změklého másla
10 g vanilkového cukru
2 lžíce bramborového škrobu
špetka soli

Tvaroh 3x pomeleme na mlýnku na maso nebo jej můžete také posekat ve food processoru, tvaroh bude jemnější a hladší, ale nebude tak řídký, jako ten ve vaničkách.

Žloutky oddělíme od bílků. Bílky se solí ušleháme na tuhý sníh, ke konci zašleháme do sněhu 50 g krupicového cukru.

Máslo, zbývající krupicový cukr a vanilkový cukr ušleháme do hladké pěny. Postupně do pěny zašleháme po částech žloutky a pomletý tvaroh.

Do tvarohové pěny zamícháme vařečkou velmi zlehka bílkový sníh a bramborový škrob.

Na předpečený makový korpus rozetřeme tvarohovou směs, kterou na povrchu uhladíme. Formu se sernikem postavíme do hlubšího plechu a na plech nalijeme vařící vodu, která by měla dosahovat do poloviny výšky dortové formy.

Pečeme 60 minut v troubě předehřáté na 180°C. Během pečení můžeme přikrýt formu alobalem, aby zůstal koláč na povrchu světlý. Upečený koláč by měl na povrchu lehce pružit. Sernik nevytahujeme ihned z trouby, aby se nesrazil. Troubu vypneme a pootevřeme a sernik v ní necháme jednu hodinu chladnout. Následně jej necháme odležet celou noc a teprve potom jej vyjmeme z formy.











12 komentářů:

  1. To nevypadá marně! V Tišňově je docela slušná skautská základna, ne?:)

    OdpovědětVymazat
  2. Maryno, myslíte, že by šlo péct jen s pekáčem vody na dně trouby, jako peču cheesecake? Děkuji, Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šlo, ale není to úplně ono, sernik je oproti cheesecaku nadýchanější a potřebuje k pečení vodní lázeň.

      Vymazat
  3. Výlet vydařený - a koláč vypečený - super!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Teda vypadá nádherně ! I když mák nemusím moc často, hned jsem na tohle dostala chuť :) Včera jsem na váš blog narazila a už jsem si stihla pročíst několik receptů. Všechny se mi zdají strašně super a chystám se, že si většinu vašich receptů přepíšu do sešitu, abych měla vše po ruce, a taky abych se donutila něco z toho zkusit :) Hodně se mi zalíbily recepty s fialkami, tak už se těším až budou :) Všechno u vás vypadá táák nádherně, až radost pohledět :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to opravdu skvěle, určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  6. Mák mám ráda a tohle vypadá fakt skvěle :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Vyzkoušeno- Je stejně úžasný jako ten s brusinkami... Používám silikonovou formu a vždycky dost zapasím s tím, jak vyndat celý sernik tak, abych ho nenalomila nebo nesmáčkla po stranách... Nemáte na to prosím nějaký fígl?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepoužívám silikonovou formu

      Vymazat