neděle 22. února 2015

Kokosový cheesecake s mangem a karamelizovanými pistáciemi



Narozeninový únorový maraton se chýlí ke konci. Žiži dostala k 6. narozeninám nepečený kokosový cheesecake s plátky manga a karamelizovanými pistáciemi a opět jej víc ocenili dospěláci. Ještěže fixy se třpytkami zabodovaly :-).

Korpus
250 g máslových nebo celozrnných sušenek
125 g másla


Máslo roztopíme a necháme lehce vychladnout. Mezitím rozemeleme nebo rozdrtíme sušenky, přidáme máslo a promícháme. Směs rozložíme po celé ploše i bocích formy (∅ 23 cm, koláčová, nejlépe s odnímatelným dnem)  a rovným dnem skleničky dobře umačkáme ke dnu. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 165°C.

Kokosový cheesecake
350 g ricotty
100 g strouhaného kokosu
80 g moučkového cukru
200 g smetany ke šlehání


Ricottu šleháme asi 2 minuty s kokosem a prosátým cukrem, přilijeme k ní smetanu a šleháme, dokud krém nezhoustne. Krém naplníme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou (např. Wilton 1M) a nastříkáme jej na předpečený korpus.

Na ozdobu
20 g krupicového cukru
5 g vody
5 g zelených nesolených pistácií
zralé mango


Pistácie nasekáme na menší kousky.

Cukr dáme do kastrolu se silným dnem, zalijeme vodou, promícháme a dáme vařit. Bez míchání necháme cukr rozpouštět, dokud nezíská světle karamelovou barvu, měl by mít teplotu 118°C, tzv. soft–ball stage. Přidáme pistácie a za stálého míchání na mírném plameni vaříme, dokud karamel ještě lehce neztmavne. Přelijeme na pečicí papír a necháme vychladnout. Nožem rozsekáme na menší kusy.

Mango oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme z něj tenké plátky (použila jsem škrabku na brambory). Plátky smotáme do ruliček a ozdobíme jimi koláč. Posypeme nasekanými karamelizovanými pistáciemi.






4 komentáře:

  1. Vypadá to nádherně :-) Máte krásnou formu, kde se dá sehnat? A jakou používáte ricottu? Já jsem začala kupovat od farmáře a je taková sušší, drobivá. Nevím jestli by šla vyšlehat. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, forma je z Anglie od firmy Silverwood, u nás jsem je zatím prodávat neviděla. Ricottu používám od Gran Moravie, která je také sušší, ale v tomto případě by se hodila klidně i nějaká krémovější, případně nahradit mascarpone.

      Vymazat
    2. Děkuji :-)

      Vymazat
  2. Vyborny, ale trosku ridke, kde jsem udelala chybu? Ten kokos se ma pomlet? Byli to trochu hrube. Dekuji��

    OdpovědětVymazat