středa 4. února 2015

Cheesecake z kozího sýru se soleným karamelem




Extravagantní nepečený cheesecake pro milovníky kozího sýru. Ten je v kombinaci se soleným karamelem a celozrnnými sušenkami naprosto skvělý. A pokud ho ozdobíte okvětními lístky růže, můžete mít originální valentýnský dárek.

Suroviny na dva poháry
40 g čerstvého kozího sýru
125 g smetanového sýru – cream cheese
100 g smetany ke šlehání
30 g moučkového cukru
100 g celozrnných nebo máslových sušenek
30 g másla

Sušenky rozemeleme nebo rozdrtíme válečkem na malé kousky. Máslo rozpustíme a promícháme se sušenkami.

Všechny suroviny na krém musí být vychlazené. Čerstvý kozí sýr vyšleháme spolu se smetanovým sýrem a prosátým moučkovým cukrem do pěny (cca 2 minuty), přilijeme smetanu a šleháme, dokud krém nezhoustne (u mě opět cca 2 minuty). Pokud nemáte rádi kozí sýr, můžete jej vynechat a přidat více cream cheese.

Solený karamel
25 g másla
45 g třtinového cukru
90 ml smetany ke šlehání
½ lžičky hrubozrnné mořské soli

Máslo rozpustíme v kastrolku se silnějším dnem na mírném plameni. Přidáme cukr a za občasného míchání jej přibližně 3 minuty rozpouštíme. Přilijeme k nim smetanu a vše opět za stálého míchání na mírném plameni vaříme, dokud karamel nezačne houstnout a částečně se zredukuje. Na závěr do karamelu zamícháme sůl.

Plnění skleniček

2 skleničky cca 180 ml
okvětní plátky růže

Vrchovatou lžíci sušenek nasypeme na dno a lehce je přimáčkneme, na ně navršíme lžíci krému a karamelu. Vše ještě jednou zopakujeme. Cheesecake dáme minimálně na hodinu vychladit do ledničky. Před podáváním jej ozdobíme okvětními plátky růže.




1 komentář:

  1. Božínku, slaný karamel miluju, ukládám si tento recept do složky "musím vyzkoušet", vypadá to lahodně :)

    OdpovědětVymazat