středa 7. ledna 2015

Quiche à la Musaka



Povánoční lenošení jsem si trochu protáhla, a tak na sebe první letošní článek nechal trochu čekat. Lenošení to bylo spíše aktivní, protože jsem chodila po výletech a dohromady to dalo pěkných 50 km. Na jeden z nich jsem na svačinu pekla tento slaný koláč s mletým masem, lilkem a bramborami. Inspirace Musakou je zcela zřejmá, tak jsem si jej tak i pojmenovala. Doufám, že se po něm budete oblizovat stejně jako pes Hugo :-).

Křehké těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
velká špetka soli
1 kostka ledu

Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto si můžete také připravit i den předem.

Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do koláčové nebo dortové formy o ∅ 24 cm. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.

Náplň
1 menší lilek
300 g hovězího mletého masa
1 cibule
200 g drcených rajčat z plechovky
4 středně velké brambory
200 g tvrdého sýru (např. Ementál)
3 vejce
200 g smetany ke šlehání
100 g kysané smetany
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
Italské koření

Brambory uvaříme ve slupce do měkka, ještě teplé brambory oloupeme. Omytý lilek nakrájíme na kolečka, posolíme, přikryjeme papírovou utěrkou, zatížíme a necháme vykapat.

Na trošce olivového oleje osmahneme cibuli nakrájenou na malé kousky, přidáme mleté hovězí maso a chvíli restujeme. Osolíme, lehce opepříme, dodáme bylinky a drcená rajčata, restujeme cca 5 minut.

Vychladlé brambory nakrájíme na kolečka, ty poklademe na předpečený korpus koláče. Na ně rozprostřeme připravené maso, osušená kolečka lilku a nastrouhaný sýr.

Vejce rozšleháme se sladkou i kysanou smetanou a dochutíme je solí a pepřem. Touto směsí přelijeme koláč. Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.

Podáváme teplý i studený.



na Jamné!
údolí Bílého potoka





6 komentářů:

  1. Dik za recept tyto jidla mam rada ,tve zimni fotky jsou take krasne hlavne olizujici se pes.

    OdpovědětVymazat
  2. já se na tuto slanou verzi "koláče" chystám snad roky a nejsem schopná :D každopádně jsem musela okomentovat a pochválit skvělé fotky, hlavně pejska - co si budem nalhávat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji, nic složitého a přitom velká mňamka :-)

      Vymazat
  3. Zdravim Maryna! Milujem quiche a aj musaku. Robim oboje, ale takto ich spojit to ma nenapadlo. Preco nie. Pekny vikend. Monika Bourderioux

    OdpovědětVymazat
  4. Mame ho na stole, chutna i vypada skvele.. vymenila jsem hovezi za danci, vysledek je skvely. Dekuji za recept, Marynko :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Chci ho zkusit z bezlepkove mouky. Nemate nekdo zkusenost?

    OdpovědětVymazat