neděle 21. prosince 2014

Pšeničný chléb s žitným kváskem – nejjednodušší




Tento chuťově neutrální chleba jsem pekla speciálně k rillettu, který je naopak (zvlášť použijete-li hodně rozmarýnu) výrazný. Jako vánoční dárek ke skleničce té dobroty bude ideální :-). Použila jsem na něj žitný kvásek, aby nebyl jen čistě bílý, a pšeničnou mouku. Vlhkost, aby vydržel déle čerstvý, mu dodávají vařené brambory. 

Suroviny na 600 g bochník
150 g aktivního žitného kvásku (100% hydratace)
340 g hladké pšeničné chlebové mouky
150 g brambor uvařených ve slupce
10 g soli
150 g vlažné vody

Vychladlé oloupané brambory nastrouháme na jemno. Mouku smícháme se solí, přidáme kvásek, brambory a vodu a uhněteme hladké elastické těsto, které je jen nepatrně lepivé. Připravené těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 3 hodiny. Každou hodinu těsto odvzdušníme jeho přeložením na půlku. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, roztáhneme na čtverec a překládáním okrajů ke středu vytvarujeme bochník, ten vložíme spojem nahoru do dobře pomoučené ošatky, přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1½ hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Ošatku s chlebem můžeme také strčit do igelitové tašky a dát kynout na celou noc do ledničky.

Před pečením rozehřejeme troubu a litinový hrnec. Do trouby dáme litinový hrnec a půl hodiny ji nahříváme na 260°C. Po vyhřátí trouby vyklopíme chleba na lopatu nebo prkénko posypané hrubou moukou, rychle bochník nařízneme (nejlépe žiletkou) a sesuneme do nahřátého hrnce. Aby měl chleba křupavou kůrku a pěkně naskočil, potřebuje vlhkost. Na prvních 15 minut dáme do trouby na spodní příčku plech s vařící vodou. Pečeme 15 minut při teplotě 230°C s ventilátorem, následně vytáhneme plech s vodou, teplotu snížíme na 190°C a pečeme dalších 15 minut. Vypneme troubu a chleba v ní ještě 10 minut necháme dojít.

Upečený chleba vytáhneme z hrnce a necháme jej úplně vychladnout na roštu.

Chleba můžete také péct na kameni nebo dlaždici. Je to obdobné, jako u pečení v litinovém hrnci. Kámen musíme předem v troubě nahřát, potom jej posypeme hrubou moukou nebo krupicí, vyklopíme na něj bochník z ošatky, rychle jej nařízneme a kámen vrátíme do trouby.








8 komentářů:

  1. Rillettes mám čerstvě uvařený ...a k tomu by chtělo ten křupavý chlebík !!!! krásné vánoce přeji ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, jmenuji se Klára.
    Momentálně studuju na Univerzitě v Hradci Králové obor Sociální pedagogika.
    V rámci diplomové práce se soustředím na trávení volného času dívek a žen, které píšou internetový blog nebo natáčejí videa na youtube.

    Moc tě prosím o vyplnění dotazníku, který tě doufám bude i bavit.
    Pokud je to možné, prosím i o rozšíření dotazníku mezi další blogerky a youtuberky, celkem bych potřebovala získat alespoň 100 vyplněných dotazníků.

    Pro vyplňování klikni na odkaz.
    http://youtube-a-internetovy-blog.vyplnto.cz/

    Moc děkuji a přeji hezké svátky
    Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem to nestihla :-( O svátcích nebyl bohužel čas.

      Vymazat
  3. Čerstvý chlebík bych si hned dala.

    OdpovědětVymazat
  4. Když budu chleba péct na plechu, je to problém? Nemám litinový hrnec ani dlaždici či kámen po ruce. S pečením chleba v troubě nemám zatím moc dobré zkušenosti, vypadá sice úžasně, ale většinou se druhý den nedá jíst jak je suchý a drobivý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, kváskový chleba vydrží týden, takže jestli je ten Váš druhý den drobivý a suchý, tak bude problém někde jinde. Můžete péct i na plechu, pokud nemáte hrnec, důležité je, aby v troubě byla na začátku pečení pára. Prosím

      Vymazat
    2. Děkuji moc za odpověď. Právě zkouším, tak doufám, že se povede.

      Vymazat
  5. Maryno,jsem zacatecnikv peceni chlebu. Tento chleba delam uz podruhe. Ten prvni sice moc nevykynul, ale snedl se jeste vlazny. Chci se zeptat, 150g aktivniho kvasku znamena, ze smicham lzici lednicoveho kvasku se 75g zitne mouky a 75g vody?
    A co asi tak muzu delat spatne, kdyz me drozdove kynute testo vykyne do hodiny a chlebove testo musim nechat i 3-4 hodiny. Vse kyne na stejnem miste. Dekuji za rady a pokracuji v peceni tvych chlebu, ackoliv konkurovat mistnim pekarnam nemuzu. Misa z Francie

    OdpovědětVymazat