čtvrtek 11. prosince 2014

Makový dort s lemon curd




Kdysi jsem tu bájila o báječném makovém dortu, který jsem si dávala ve Vídni v restauraci Oktogon am Himmel, a tenhle je mu hodně podobný! Hutné, velmi makové těsto bez mouky, s mandlemi a čokoládou a k tomu povidla a lemon curd. To je oblíbená kombinace Martina, který se teď trápí, a to doslova, protože jsem paličák a moc mu do toho kecám, s mým novým logem, vizitkami...

Makový korpus
250 g změklého másla
20 g vanilkového cukru
80 g moučkového cukru
kůra z jednoho citronu
1 lžíce citronové šťávy
6 vajec
80 g třtinového cukru
200 g modrého máku
100 g mandlové moučky nebo jemně mletých mandlí
100 g hořké čokolády (70%)
špetka soli

Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moučkou. Nejlépe je použít silikonovou formu, kterou není potřeba ani vymazávat.

Pomletý mák smícháme s mandlovou moučkou a jemně nastrouhanou čokoládou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.

Máslo utřeme s citronovou kůrou, šťávou, vanilkovým a moučkovým cukrem do pěny. Postupně do pěny zapracujeme jeden po druhém žloutky. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého postupně po lžících zašleháme třtinový cukr. Sníh spolu se sypkými surovinami opatrně zamícháme do máslové pěny. Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme cca 50 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Po upečení necháme vychladnout ve formě.

Náplň
2 lžíce švestkových povidel
4 lžíce lemon curd

Vychladlý korpus vyjmeme z dortové formy, podélně jej prořízneme na polovinu. Povidla rozvaříme se lžící ovocného čaje a potřeme jimi spodní plát. Přikryjeme druhým plátem, který potřeme lemon curd. Ozdobíme třeba kandovanými plátky citronu.

Kandovaný citron
1 citron
200 g krupicového cukru
100 g vody

Vodu svaříme s cukrem, vhodíme do ní citron nakrájený na tenké plátky a vaříme cca 5 minut. Plátky citronu necháme zaschnout na pečicím papíru do druhého dne.








14 komentářů:

  1. Dobrý den, dnes nám naše kolegyně donesla tento dort, jelikož slaví narozeniny. Vynikající věc, všichni si tady na něm moc pochutnáváme! Určitě jej doma zkusím taky. Opravdu výborný! :-) Renata

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes jsem ochutnala vTišnově a byl výbornej...musím co nejdřív zkusit upéct.

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Souhlasím :-) Mám na něm závislost.

      Vymazat
  4. Dobry den, mohu poprosit o vas nazor co by se hodilo misto povidel? Rybizova, visnova marmelada ci neco jineho? Jsme momentalne nejak prepovidlovani.
    Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Višeň nebo černý rybíz by mohly být dobré!

      Vymazat
    2. Nakonec jsem dala povidla a je opravdu výborný! děkuji

      Vymazat
  5. Vyzkoušeno, byl vynikající. jen mi prozraďte, jak to udělat, abych ve vrchním krému neměla ty drobky z dortu? Stává se mi to pořád. V tomto, nejvíc v tom mrkvovém, i v dalších.... Vy máte ten vršek krásně čistý....
    Olga K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to netuším, jak poradit. Vrchni strana je obvykle hladká, tak z ní oméct jen případné drobky.

      Vymazat
  6. Dobrý den,
    šla by tmavá čokoláda nahradit bílou a citróny limetkou? Děkuji M.L.

    OdpovědětVymazat