neděle 14. prosince 2014

Kořeněné máslové sušenky




Mikuláš v Sonnentoru letos rozdával i tyto sušenky. Jsou z jejich směsí koření na koláče a keksy se skořicí, muškátovým oříškem a hřebíčkem. Krásně voní a pokud máte rádi jednodušší vánoční cukroví, tak je určitě zkuste :-)

Suroviny na 45 sušenek 
120 g změklého másla 
250 g hladké mouky 
80 g moučkového cukru 
2 žloutky 
1 lžíce citronové šťávy 
4 lžičky Koření na koláče & keksy 
špetka soli 

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Zpracujeme z nich hutné těsto, které rozdělíme na dvě části. Z každé části utvoříme váleček o průměru 5 cm. Válečky zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu, ale klidně i celou noc, ztuhnout v ledničce. 

Vychlazené těsto nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi plátky necháme menší rozestupy, těsto při pečení lehce naskočí. Hroty vidličky vytlačíme na povrchu sušenek vzor. Pečeme v troubě předehřáté na 160°C s ventilátorem cca 12 minut. Po upečení necháme vychladnout na roštu. 

Nejlepší jsou druhý den, kdy se v nich všechny chutě rozleží.




1 komentář:

  1. Vypadají krásně. Děkuji za tip na to koření od Sonnentoru - láká mě ho vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat