pondělí 24. listopadu 2014

Mincemeat



Mincemeat je směs sušeného, kandovaného a čerstvého ovoce, ořechů, koření a destilátu nebo likéru. Původně se do něj přidávalo i hovězí maso a lůj, ale na tuto variantu jsem neměla odvahu :-). Směs je náplní tradičního vánočního koláče z křehkého těsta Mince pie. Na ten bude recept co nevidět.

Suroviny
150 g čerstvých nebo mražených brusinek
150 g mraženého červeného rybízu
70 g velkých zlatých rozinek
70 g Korintek — malých tmavých rozinek
30 g sušených brusinek
50 g kandované pomerančové kůry
50 g blanšírovaných mandlí
1 mandarinka
80 g třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
½ lžičky mletého nebo drceného hřebíčku
na špičku nože vanilkového prášku
100 g másla
100 ml portského vína


Mandarinku omyjeme, odrhneme kartáčkem a 3x ji přelijeme vařící vodou, aby se zbavila voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z ní na jemném struhadle oranžovou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu. Mandle nasekáme na menší kousky. Spolu s dalšími surovinami, kromě portského, dáme do kastrolku se silnějším dnem nebo do litinového a na mírném plameni za občasného míchání vaříme cca 20 minut. Poté sejmeme z hořáku, přilijeme portské víno a dobře promícháme. Ještě teplé naplníme do skleniček a uzavřeme.

Takto můžeme uchovat 14 dnů.






3 komentáře:

  1. Mince pies dělám každý rok, a je to moje nejoblíbenější cukroví, mám ale každý rok problém sehnat čerstvé brusinky, loni a předloni jsem je sehnala v Bille a nikde jinde jsem je neviděla. Po mražených mě nenapadlo se dívat, můžu se zeptat, kde jste je sehnala vy? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čerstvé mám také z Billy, mražené kupuji celoročně v Makru.

      Vymazat
    2. Díky za rychlou odpověď

      Vymazat