sobota 22. listopadu 2014

Brusinkový a čokoládový mousse




Francouzský nadýchaný pěnový dezert La Mousse [mus] je připravován nejčastěji z vyšlehaných žloutků a bílků s čokoládou nebo s ovocnými pyré. Tato jednodušší varianta se vyrábí ze šlehačky a želatiny. Tu složitější si nechám na jindy :-)

Musím se pochlubit novým úlovkem do kuchyně z víkendového Koloniálu v brněnské Flédě — smaltovanou lžičkou z dílny Matilda. Státní svátek jsem tak oslavila skvělým čokoládovým cupcakem s arašídovým krémem od B•cake (hlavně bylo fajn seznámit se s jeho autorkou Bárou) a hamburger z Mikrofarmy jen umocnil mou depresi z porušení dietetických předsevzetí :-), které ještě pokračovalo ochutnávkou mladých vín u Oty Ševčíka v Bořeticích. Na poslední úlovek tohoto dne — meruňkovou marmeládu od Léta ve skle z Velkých Pavlovic si už už brousím zuby, tak se k ní právě pečou briošky.

Čokoládový mousse
100 g hořké čokolády (minimálně 70%)
½ lžíce moučkového cukru
200 ml smetany ke šlehání

4 skleničky o obsahu cca 150 ml

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme ji lehce vychladnout. Smetanu vyšleháme téměř do pevna, přidáme cukr a za stálého šlehání přidáváme po lžících prochladlou čokoládu.

Pěnou naplníme skleničky do půlky, pokud chcete docílit šikmého efektu, musíte skleničky plnit nahnuté a ve stejné poloze je dát vychladit do ledničky. Mně se osvědčilo postavit je do proutěného košíku a podložit utěrkou. V ledničce necháme vychladit minimálně 30 minut.

Brusinkový mousse
150 g čerstvých nebo mražených brusinek
100 g třtinového cukru
šťáva z ½ citronu
8 g plátkové želatiny
200 ml smetany ke šlehání

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat – připomíná pomačkaný igelitový pytlík.

Brusinky spolu s cukrem a citronovou šťávou přivedeme v kastrolku se silnějším dnem k varu a na mírném plameni pod pokličkou je vaříme cca 10 minut dokud nepopraskají, propasírujeme je přes sítko. Pyré vrátíme do kastrolku, přidáme vymačkanou želatinu (zbavenou přebytečné vody) a rozpustíme ji v brusinkové směsi. Želatina nesmí projít varem! Směs necháme vychladit, ale nesmí úplně ztuhnout.

Smetanu vyšleháme do pevna a po lžících do ní opatrně zašleháme brusinkové pyré. Pěnu rozdělíme do skleniček s vychlazenou čokoládovou pěnou, Na povrchu uhladíme a dáme opět vychladit na dalších 30 minut do ledničky.












6 komentářů:

  1. Hm, dala bych si...
    Poradíš, kde koupit čerstvé brusinky?
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koupila jsem se v Bille, viděla jsem je myslím i v Tescu.

      Vymazat
  2. Obě pěny vypadají úžasně! Škoda jen, že brusinky u nás na malém městě neseženu :-(

    OdpovědětVymazat
  3. KDE prosim kupujete ty sklenicky na mousse??? Dekuju za odpoved:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou skleničky od jogurtu ze Španělska.

      Vymazat
  4. Aaaaa, tak to jooo, dekuju za odpoved.

    OdpovědětVymazat