pátek 3. října 2014

Žloutková zmrzlina s balsamicem




Žloutková pěna s cukrem čili kogel-mogel nebo kogiel-mogiel, jak tomu říkáme u babičky na Těšínsku, je má oblíbená laskomina od dětství, ale o tom jsem tu už kdysi psala. Pokud tedy máte hodně žloutků, můžete se pustit do zmražené verze kogla-mogla. Úplně nejjednodušší budete mít výrobu v případě použití pasterovaných žloutků, které se dají koupit v litrovém balení.

Suroviny
10 žloutků (160 ml)
1 vanilkový lusk
150 g krupicového cukru
500 ml smetany ke šlehání (33%)
1 lžíce tmavého rumu
Balsamikový ocet

Rozřízneme vanilkový lusk na poloviny a hranou nože z nich vyjmeme semínka, návod zde.

Příprava s pasterovanými žloutky

Žloutky spolu s vanilkou a cukrem šleháme 10 minut při vysoké rychlosti. Vznikne hustá pěna, která během šlehání výrazně zesvětlá. Na závěr do pěny metličkou zamícháme vychlazenou smetanu a rum a připravenou směs nalijeme do zmrzlinovače. Dále postupujeme podle návodu k němu.

Směs můžeme také nalít do uzavíratelné misky, vložit do mrazničky a každých 30 minut směs prošlehat, dokud nezmrzne.

Zmrzlina je měkká a lze ji podávat ihned po vytažení z mrazničky. Před podáváním ji pokapeme balsamicem.

Příprava s nepasterovanými žloutky

Smetanu spolu se semínky vanilky a zbytkem vanilkového lusku přivedeme k varu a 5 minut ji povaříme. Vyjmeme z ní vanilkový lusk.

V kovové nebo skleněné misce šleháme žloutky spolu s cukrem 10 minut při vysoké rychlosti. Vznikne hustá pěna, která během šlehání výrazně zesvětlá. Následně do pěny zašleháme lehce prochladlou smetanu. Misku dáme do vodní lázně a metličkou směs šleháme, dokud nezačne houstnout, ale nesmí projít varem. Pokud máte potravinářský teploměr, tak by teplota směsi měla dosáhnout 85°C. Směs nalijeme do uzavíratelné nádoby a necháme ji 12 hodin vychladnout v ledničce, přimícháme do ní rum a směs nalijeme do zmrzlinovače.





8 komentářů:

  1. jéé vy máte babičku na Těšínsku a kde?

    OdpovědětVymazat
  2. dobrota, pridám svoju skúsenosť- robievam varenú verziu, teplotu si pre istotu meriam teplomerom - robím na 85C, ak sa prešvihne, tak sa z hladkej kaše spraví krupica, ak je nižšia, tak ťažšie hustne pri miešaní v zmrzlinovači

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za doplnění, doplním do receptu.

      Vymazat
  3. Marynko, odbočím od Vašeho úúúúúžasného umění - ale odkud máte ty nádherné kouzelné překrásné rendlíčky??????????????? Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ....znáte ten pocit, jak vám pořád něco leží v hlavě?....
      ta lžíce:-)) Mám stejnou, ale tak nějakou kradenou/darovanou...od kamaráda z jedné českokrumlovské hospůdky:-)) a že je má oblíbená, nemusím ani dodávat:-))

      Vymazat
  4. tyjo s těmi pasterovanými žloutky je to fakticky o dost jednodušší, hodně mě zajímá, jak nakonec bude chutnat s tím balsamiko octem? je to zajímavá kombinace!

    OdpovědětVymazat