čtvrtek 16. října 2014

Pusinky s ořechy a čokoládou





Bezé
2 bílky (cca 70 g mražených)
špetka soli
110 g krupicového cukru
1 lžička citronové šťávy
100 g hořké čokolády
50 g lískových ořechů


Vychlazené nebo rozmrzlé bílky spolu se solí vyšleháme na pevný sníh, postupně do něj po lžících zašleháváme krupicový cukr a na závěr ocet nebo citronovou šťávu. Musí vzniknou pevná, hladká a lesklá pěna.

Cukrářský sáček se zdobicí kulatou špičkou nebo i bez špičky naplníme sněhem. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme v nevelkých rozestupech malé pusinky.

Sušíme 1½ až 2 hodiny v troubě vyhřáté na 120°C nebo déle při 90°C, to zůstanou krásně sněhobílé. Po vysušení necháme vychladnout na plechu.

Ořechy pomeleme na hrubo nebo nasekáme. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Základny pusinek namáčíme v čokoládě, lehce necháme okapat a čokoládu posypeme ořechy. Necháme zaschnout na roštu.




8 komentářů:

  1. Bomba! Krásné, jednoduché a fakt dobré. Už vím, čím letos oslním na rodinné vánoční sešlosti! Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, Maryno, pusinky jsem pekla, jsou vyborne, ale nesly mi sundat z peciciho papiru. Takze spodni strana vetsiny pusinek nebyla moc uhledna. Nevite, kde mohla byt chyba? Sundavate je z plechu teple nebo po vychladnuti? Dekuji, Vase fanynka:-) Jirina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechám vychladnout na plechu a potom teprve sundávám, doplním do receptu.

      Vymazat
  3. Dobrý den, Maryno,
    jakou používáte špičku (průměr)? Já mám jen asi 5 mm a pusinky nejdou udělat tak pěkné, jako ty Vaše. Určitě to chce ještě i více cviku, ale myslím, že i špičku by to chtělo jinou.
    Jinak Vám moc fandím a děkuju za spoustu skvělých receptů. Už skoro podle nikoho jiného nepeču :)
    Děkuju.
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také zatím nemám tak širokou špičku, tyto jsem stříkala ustřiženým jednorázovým cukrářským sáčkem. Děkuji za pochvalu :-)

      Vymazat
  4. Dobrý den. Muzu vědět co jsou mražené bílky ? ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No normální mražené bílky. Bílky se mohou zamražovat a tak je škoda je vyhazovat, když Vám nějaké zůstanou. Dávat do krabičky a když je jich víc, tak se z nich dá něco upéct.

      Vymazat
  5. Děkuji moc..nikdy jsem to neslyšel,že se dají mrazit bílky :-D

    OdpovědětVymazat