úterý 7. října 2014

Jablečný koláč s tymiánem a kokosovou drobenkou




Další variace na křehké těsto a jablka, zvlášť pro ty co se nebojí použít bylinky i v dezertech. Tymián dodává jablkům šmrnc, můžete použít klasický nebo citronový. Inspirace z akruálního čísla Sweet Dreams.

Křehké těsto
200 g hladké mouky
50 g bramborového škrobu
50 g moučkového cukru
špetka soli
1 žloutek
150 g vychlazeného másla
2 lžíce ledové vody

Mouku prosejeme spolu s bramborovým škrobem a cukrem a zamícháme do ní sůl. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, žloutek, vodu a vypracujeme těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a dáme ji na hodinu vychladit do ledničky.

Vychlazené těsto rozválíme na pečicím papíru na obdélník podle velikosti formy (cca 25 x 35 cm). Těsto propícháme vidličkou a dáme opět na 30 minut chladit do ledničky.

Náplň
150 g pomerančové marmelády
1 kg kyselejších jablek
3 lžíce třtinového cukru
1 lžíce čerstvých lístků tymiánu

Během chlazení těsta si připravíme náplň. Jablka oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Nastrouháme je na plátky a promícháme s cukrem a tymiánem.

Vychlazené těsto potřeme marmeládou, na ni rozložíme rovnoměrně po celé ploše jablka.

Drobenka
100 g hladké mouky
50 g hrubé mouky
50 g bramborového škrobu
50 g kokosových plátků nebo strouhaného kokosu
50 g moučkového cukru
120 g másla

Máslo necháme roztopit. Mouky s cukrem, bramborovým škrobem a kokosem promícháme v míse a přilijeme k nim máslo, prohněteme prsty nebo vidličkou tak, aby vznikly hrudky. Těmi posypeme povrch koláče.

Pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.





3 komentáře:

  1. Vynikajici kombinace! Mela jsem hodne sladka jablka, tak jsem vynechala cukr v jablkach a ubrala marmelady (mela jsem mandarinkovou). Kombinace s tymianem a kokosem je krasna - klasicky babiccin jablecny kolac tim ziskal na exotice. Diky za tento recept, Marynko :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Chtela bych se zeptat, jestli muzu misto bramb. skrobu pouzit kukuricny. Dekuji!

    OdpovědětVymazat