čtvrtek 2. října 2014

Jablečná bublanina





Během včerejší soukromé lekce pečení kváskového chleba jsme si s kamarádkou v mezičase střihly i tuhle velmi rychlou a hlavně velmi jednoduchou bublaninu. 15 minut příprava + 40 minut pečení a šťavnatá a krásně voňavá buchtička je hotová. Během focení na dvorku se mi za zády odehrávala krásná scénka s vylizováním formy kočičkou Maiou. Tak nevím, jestli by kočky kupovaly Whiskas? :-) A jestli nezačít péct pro zvířata? Psům chutnají moje sušenky, kočkám buchty...

Suroviny
600 g jablek
3 větší vejce
70 g másla
100 g krupicového cukru
110 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 citron
vanilkový cukr na posypání


Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.

Máslo roztopíme v kastrolku a necháme lehce vychladnout. Mezi tím si připravíme jablka, oloupeme je, zbavíme jádřinců, nakrájíme na větší kostičky a promícháme se šťávou z jednoho citronu, aby nezhnědly.

Vejce vyšleháme spolu s cukrem metličkou nebo v robotu do pěny, tenkým proudem do nich přiléváme za stálého šlehání vlažné máslo. Na závěr jen velmi krátce zašleháme mouku prosátou s práškem do pečiva a solí a vmícháme jablka i se šťávou.

Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme na povrchu a pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout ve formě. Před podáváním poprášíme vanilkovým nebo moučkovým cukrem. Můžeme podávat také se lžičkou kysané smetany nebo crème fraîche.



12 komentářů:

  1. Máte úžasný blog a nádherné fotografie! Radka

    OdpovědětVymazat
  2. Pekla jsem ho minulý týden, jen z dvojnásobného množství. Byl moc dobrý, jen příště nakrájím jablka na menší kousky, teď byly ještě polotvrdé.

    OdpovědětVymazat
  3. Právě dojídám poslední kousek, zase dobrota! Hodně muziky za málo peněz :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vynikajúci! :) Spolubývajúci spôsobili, že sa po ňom len tak zaprášili omrvinky :) (mala som trošku mokrejšie jablká, tak je nižší, ale výborný furt a do tohto počasia úplná bomba na vylepšenie nálady! :))

    OdpovědětVymazat
  5. Bublanina je luxusní a jednoduchá, zvládla jsem ji upéct i s dcerkou na rukou :) Jen jsem přidala skořici, protože ji mám hodně ráda. A povedlo se. Děkuji za Váš blog, už mám vyhlídnuté další recepty. Přeju hodně úspěchů!

    OdpovědětVymazat
  6. Naše nejoblíbenější jablečná buchta ever! Dnes jsem přidala dvě hrsti rebarbory - naprosto luxusní! Díky za skvělý blog.Veronika

    OdpovědětVymazat